Luuk is pas 18 en nu al wiskundedocent: "Ik weet wat mijn leerlingen nodig hebben"
- News
- Luuk is pas 18 en nu al wiskundedocent: "Ik weet wat mijn leerlingen nodig hebben"
Het Ministerie van Onderwijs verwacht dat het tekort aan wiskundeleraren de komende vijf jaar alleen maar zal toenemen. Het is dan ook niet zo gek dat wiskundedocenten erg gewild zijn, zo ook de 18-jarige Luuk. Hij zit nog niet eens op de helft van zijn lerarenopleiding wiskunde, maar staat al voor de klas als docent. In Start met Fernando vertelde waarom hij zijn baan zo leuk vindt en deelde hij zijn kijk op het lerarentekort.
Luuk (18) is wiskunde docent: ‘Ik begrijp wat mijn leerlingen nodig hebben’
Voldoening
Volgens Luuk is hij eigenlijk nog niet klaar om voor de klas te staan, aangezien hij de lerarenopleiding nog lang niet heeft afgerond. Desondanks vindt hij zijn werk als wiskundedocent dé perfecte manier om ervaring op te doen. "Ik vind het contact met de leerlingen echt top. Het is leuk om met ze in gesprek te gaan. Daarnaast haal ik er heel veel voldoening uit als ik leerlingen wat uitleg en zie dat ze de opdracht daarna wel begrijpen."
Dat Luuk zelf nog een tiener is, zorgt er volgens hem voor dat hij precies weet wat zijn leerlingen nodig hebben. Ook omdat hij zelf niet zo lang geleden nog op de middelbare school zat. "Ik begrijp waar ze momenteel doorheen gaan. Ook de moeilijke dingen die ze nu leren bij wiskunde zijn voor mij een stuk makkelijker te begrijpen dan docenten die al zestig jaar oud zijn."
Mensen denken dat docent zijn heel erg saai is, terwijl elke dag anders is.
"Lerarenopleiding is pittig"
Ondanks dat er velen zoals Luuk zijn die graag voor de klas willen staan, verwacht het ministerie van Onderwijs dat het lerarentekort nog jaren zal aanhouden. Volgens de 18-jarige wiskundedocent heeft dat onder andere te maken met de perceptie die mensen hebben van zijn beroep. "Mensen denken dat docent zijn heel erg saai is, terwijl elke dag anders is. Een ander ding is dat de lerarenopleiding eigenlijk best wel pittig is. Zo moet ik op vwo-6 niveau leren om een vmbo basis-klas les te mogen geven, terwijl het vak wiskunde op het vmbo heel anders is. Docenten die op een praktisch niveau les willen geven, moeten dus om leren gaan met heel veel theorie, terwijl dat in de praktijk helemaal niet nodig is."
"Maak het beroep populair"
Een oplossing voor het lerarentekort lijkt nog lang niet in zicht te zijn, waardoor de kwaliteit van het onderwijs alleen maar verder achteruit zal gaan. Luuk stelt daarom dat de overheid meer moet investeren in het onderwijs en dat het beroep aantrekkelijker gemaakt moet worden voor studenten. "Het gaat niet alleen om de inhoud van de vakken, maar ook om de sociale vaardigheden die leerlingen meekrijgen op school. Maak het beroep desnoods populair met behulp van reclames. Iets meer investeringen in het onderwijs zouden wel handig zijn."