Jamal ben Saddik over de 9 moeilijkste uren uit zijn leven: "Ik heb alleen maar gehuild"
- News
- Jamal ben Saddik over de 9 moeilijkste uren uit zijn leven: "Ik heb alleen maar gehuild"
Jamal ben Saddik heeft zijn zinnen maar op een ding gezet: hij wil ooit kampioen worden. Maar hij bewandelt geen makkelijk pad. De Marokkaans-Belgische vechter overwon twee keer kanker en maakte een heftig auto-ongeluk mee. Het zijn gebeurtenissen die een diepe indruk op hem hebben gemaakt, maar zijn vechterslust is er niet minder op geworden. Fernando sprak met de vechter voor Real Talk over zijn winnersmentaliteit en de donkerste periodes uit zijn leven.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Strijd tegen kanker
In 2012 kreeg Ben Saddik voor de eerste keer te horen dat hij kanker had. Een moeilijk moment dat voor altijd in zijn geheugen geschrift staat. Hij had vlak voor zijn vakantie in Marokko een paar onderzoeken laten doen en kreeg terwijl hij op het Marokkaanse strand lag te horen dat hij snel moest terugkomen. "Ik wist meteen dat het niet goed zat." Een aantal zenuwslopende uren volgden en toen hij eenmaal tegenover de arts zat, kreeg hij het slechte nieuws te horen. Zijn eerste gedachte? "Ik ga dood. Hoe kan dit mij overkomen?"
Jamal accepteerde meteen dat hij de ziekte had en wilde vooral weten hoe hij nu verder kon gaan. De artsen raadden hem aan te stoppen met sport, maar dat was voor hem geen optie: "Ik dacht: goed, ik heb die ziekte. Maar ik was niet van plan te stoppen met de dingen die ik leuk vond." Hij zocht een andere arts voor een tweede opinie en die arts zei hem dat hij wel door kon gaan, maar uit ervaring kon zeggen dat topsport en schildklierkanker moeilijk samengaan.
Omdat Jamal heel graag zijn kinderdroom wilde waarmaken en mee wilde doen aan een groot toernooi in Japan, wilde hij de ingreep die noodzakelijk was uitstellen. Zijn arts ging daar uiteindelijk mee akkoord en Jamal ging verder met trainen. "Het was moeilijk, maar ik heb het aan de kant geschoven en ben begonnen met de voorbereiding."
dodelijk ongeluk
Het tijdelijk parkeren van zijn problemen ging allemaal goed, tot een paar weken voor het toernooi. Hij belandde in een auto-ongeluk met een dodelijk slachtoffer. "Ik reed iemand aan. Dat was gewoon zo erg." Jamal raakte een zestig jarige fietser die door rood reed.
Jamal werd meegenomen naar het politiebureau en daar werd hem verteld dat de man op slag dood was. "Dat was al erg genoeg, maar ik werd ook nog in de cel gestopt." Jamal kreeg geen slachtofferhulp en moest een nacht in de cel doorbrengen zonder dat hij iemand mocht spreken. Het werden de negen moeilijkste uren uit zijn leven.
"Ik heb geen oog dichtgedaan en alleen maar zitten nadenken. Ik zat daar maar en ik kon met niemand praten, terwijl ik dat echt nodig had. Ik ben daar echt gek geworden. Ik heb daar gehuild, ik heb negen uur lang niks anders gedaan."
Jamal heeft heel veel over het incident gepraat. Toch heeft hij het zes jaar later nog steeds niet verwerkt. "Mijn familie was er voor mij, maar als je gaat slapen, ben je weer alleen en dan komt alles terug in je hoofd." Jamal kan er nog steeds niet mee dealen, ook al zegt iedereen tegen hem dat het niet zijn schuld is.
"Ik heb het wel gedaan en ik moet ermee kunnen leven."
Opnieuw kanker
In 2014 kreeg Jamal opnieuw te maken met kanker. Na wat onderzoeken, belde het ziekenhuis hem op. "Ik dacht: nee alsjeblieft niet, ik kan niet nog zoiets verwerken." Helaas vertelde de arts hem dat de kanker terug was. "Het was zelfs erger, het was uitgezaaid." Jamal moest de volgende dag terugkomen voor een spoedoperatie. Omdat zijn familie op dat moment in Marokko was, besloot hij niemand iets te vertellen.
"Een dag na de ingreep vertelde ik mijn ouders dat ik een kleine ingreep had. Ik heb niet de waarheid verteld. Ik wilde hun rust niet verpesten."
vechten tegen badr
Inmiddels gaat het goed met Jamal. Hij werkt hard om zijn dromen waar te maken. Hij moet en zal kampioen worden: "En ik weet ook zeker dat dat gaat lukken." Een tegenstander die bovenaan zijn lijstje staat is Badr Hari. Hij heeft nog wat met hem recht te zetten: "Hij staat op mijn lijst vanwege zijn grote mond." De Marokkaanse Belg noemt Badr een goede vechter en zelfs zijn voorbeeld in de ring. Buiten de ring zit dat wat anders.
"Hij heeft te weinig betekent voor de Marokkaanse gemeenschap in Marokko. Hij woont wel daar maar hij heeft niks betekent voor Marokkanen in Marokko. Hij heeft nooit een seminar gegeven of een sportschool bezocht. Het zijn harde woorden, maar het is de waarheid."
family life
Daarnaast heeft hij ook nog een andere bescheiden droom: hij wil een family. Op dit moment is er nog geen vrouw in zijn leven, daar heeft hij geen tijd voor. "Ik ben nu bezig mijn doel te bereiken." Als de tijd rijp is, hoopt hij wel een vrouw te vinden met wie hij een gezin kan stichten. Hoe die vrouw eruit moet zien? Ben Saddik noemt zichzelf in eerste instantie makkelijk, maar als hij er goed over nadenkt zijn er toch wel een aantal punten waaraan ze moet voldoen.
"Iemand met wie ik over alles kan praten. Iemand die liefdevol is en uiteindelijk ook voor mij kan zorgen. Ja, en ze moet loyaal zijn."