Anil heeft PCOS: "Er wordt vergeten dat het ook mentale effecten heeft"
- News
- Anil heeft PCOS: "Er wordt vergeten dat het ook mentale effecten heeft"
Ongesteld zijn is voor de meeste mensen al geen pretje, maar als je polycysteus-ovariumsyndroom, oftewel PCOS, hebt, kunnen hier nog veel meer fysieke en mentale struggles bij komen kijken. Ervaringsdeskundige Anil en psycholoog Geranne Jiskoot vertellen in de Mental Health Club-podcast wat het effect van deze hormonale afwijking kan zijn op je mentale gezondheid.
#71 - PCOS - het effect van een hormoonstoornis op je mental health - FunX Mental Health Club
Veel bloedverlies en stemmingswisselingen
Anil heeft PCOS, maar kwam hier pas na jaren achter. De klachten begonnen op haar vijftiende, toen ze tijdens haar menstruatie last kreeg van langdurige bloedingen die wel drie tot vier weken duurden. "Daardoor had ik op een gegeven moment zoveel bloed verloren, dat ik moest worden opgenomen en een bloedtransfusie moest ondergaan."
Daarnaast had ze altijd erg last van mood swings. "Ik voelde me heel somber, geïrriteerd en gefrustreerd." In plaats van dat dat een paar dagen duurde, zoals bij de meeste anderen leeftijdsgenoten, kon dat bij haar wel een maand aanhouden. "En dan vloeide ik ook nog eens heel heftig en verloor ik hele grote bloedstolsels. Dat kostte heel veel energie."
Diagnose
Op echo's werd niets gevonden en na een week in het ziekenhuis werd Anil naar huis gestuurd met het advies om aan de anticonceptiepil te gaan. "Daarna ben ik twaalf à dertien jaar lang ziekenhuis in en uit gegaan. In 2020 hebben ze me toen uiteindelijk verteld dat ik PCOS heb."
Wat is PCOS?
Als je PCOS hebt, groeien er meer vochtblaasjes in je eierstokken dan normaal. Het hormoon dat die eiblaasjes moet laten groeien is echter te laag en het mannelijk hormoon juist te hoog, waardoor er geen eisprong is.
PCOS wordt vastgesteld aan de hand van drie criteria, zo vertelt psycholoog Geranne:
onregelmatige menstruatie, acne of overbeharing (hoge mannelijke hormonen in je bloed) en veel eitjes in je eierstokken. "Je moet twee van de drie kenmerken hebben." Het syndroom uit zich echter bij iedereen verschillend: de ene persoon is bijvoorbeeld lang niet ongesteld, terwijl de ander juist langdurig veel bloed verliest.
Onbegrepen
De periode voorafgaand aan de diagnose was moeilijk voor Anil. "Je voelt je niet echt begrepen. Je hebt last van bepaalde symptomen, maar kan ze niet herkennen. Mensen om je heen denken: wat is er aan de hand? en je voelt je anders." Anil vond het moeilijk om aan haar naasten te omschrijven wat ze voelde. "Ik ben een gesloten persoon, dus je zag wel aan me dat ik door bepaalde dingen heen ging, maar ik was er niet verbaal over."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Opluchting
Toen Anil de diagnose PCOS kreeg, kostte het haar even wat tijd om dat te accepteren. "Ik wilde mezelf geen stempel geven." Zo heeft ze het zeker een jaar lang ontkend, tot ze ook bij second opinions te horen kreeg dat het PCOS was. "Uiteindelijk is het toch ook een soort opluchting, omdat het dan een naam heeft. Ik kon namelijk nooit veel informatie vinden. Dus het heeft wel voor veel verheldering gezorgd."
Bij iedereen anders
Om erachter te komen of je PCOS hebt, moet je naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. "We vinden het heel belangrijk dat het goed in de gaten wordt gehouden en dat er kritisch wordt gekeken naar wat voor klachten iemand heeft", aldus Geranna.
Klachten waarmee PCOS-patiënten vaak naar de huisarts stappen, zijn overbeharing, onregelmatige ongesteldheid of moeite met zwanger worden. Het lastige is dat ieder lichaam anders op het syndroom reageert. "PCOS heeft veel verschillende kanten", vertelt Geranna. "De een maakt zich zorgen over haar kinderwens, de ander heeft last van bloedverlies en weer iemand anders heeft problemen met haar gewicht. Maar we weten wel dat veel meiden die dit hebben niet lekker in hun vel zitten, zich somber voelen en negatief over zichzelf denken."
Diagnose duurt lang
Geranne ziet dat hulp rondom PCOS nog vaak tekortschiet. "Lang wachten op een diagnose, slechte begeleiding, artsen die geen goede antwoorden geven op je vragen en alleen maar hameren op de pil... Dat kan nog tienduizend keer beter."
Zij ziet in de toekomst het liefst dat er een kliniek komt waarin allerlei experts rondom PCOS samenwerken. "Zoals een psycholoog en een gynaecoloog, maar ook iemand die laserbehandelingen kan doen voor je overbeharing. Helaas is dat nu allemaal nog versnipperd en komt het erop neer dat je zelf een beetje moet uitvogelen wat voor jou helpt, zoals bij Anil." Anil ziet gelukkig dat er tegenwoordig online veel wordt gesproken over PCOS. "Vrouwen durven er meer over te praten. Een paar jaar geleden hoorde ik er nog niets over."
Praten met anderen
Het heeft Anil enorm geholpen om in contact te gekomen met vrouwendie in hetzelfde schuitje zitten. "Ik heb mijn verhaal gedeeld op YouTube en ik heb daarop zoveel reacties gekregen van mensen die begrijpen waar ik doorheen ga. Dat gaf me heel veel positiviteit en het was verfrissend om te horen dat ik niet de enige ben die hier doorheen gaat."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hulp bij depressie
Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.
Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.
Lees ook
Close-up
Nikki (24): "Na jarenlange klachten kreeg ik eindelijk de diagnose B12-tekort"Close-up
Lauryn (23): "Op school dachten ze dat m'n heftige menstruatiepijn een smoesje was"FunX Beseft
Niet alle menstruatieklachten 'horen erbij': "Het bleek endometriose'Up 2 Date
Spanje eerste Europese land met menstruatieverlof