Inspirerende verhalen van de LHBTIQ+-community
- News
- Inspirerende verhalen van de LHBTIQ+-community
Het is deze week Pride Week. Een periode om stil te staan bij het feit dat je altijd jezelf mag zijn en dat je mag houden van wie je wil. Deze hele week kwamen er bij FunX daarom mensen van de LHBTIQ+-community aan het woord om hun inspirerende verhalen te delen.
Douna Jari
Dounia Jari aan, medeoprichter van Stichting Maruf, zet zich met haar stichting in voor moslims om hun geloof en seksuele geaardheid met elkaar te verenigen. Ze wil jonge moslims laten zien dat ze niet hoeven te kiezen tussen hun geloof en hun seksualiteit. In de empowerment workshops van Stichting Maruf wordt er dieper ingegaan op wat er echt in de Koran staat over onder andere seksuele diversiteit. Daarnaast wil de stichting vooral geen nadruk leggen op het coming out moment, maar juist op zelfacceptatie. "Het gaat er juist om dat jij je leven goed doorkomt en dat kan alleen door jezelf te accepteren in welke vorm dan ook."
"Je kunt zelf onderzoek doen, dingen lezen en naar bijeenkomsten gaan, maar je kunt ook andere gelijkgestemden ontmoeten. Als je het aan een vreemde vertelt, kan het net zo opluchten als dat je het aan een goede vriend of vriendin vertelt. Het gaat erom dat je je veiligheid voorop stelt."
Jules
De 14-jarige Jules werd geboren met het lichaam van een meisje, maar heeft zich altijd een jongen gevoeld. Toen hij twaalf was, kwam hij erachter dat hij van geslacht wilde wisselen. Sociaal gezien is Jules wel begonnen met zijn transitieproces, maar lichamelijk nog niet:"De wachtrij bij het UMC is langer dan twee jaar." Hij zal eerst therapie krijgen en als hij dan groen licht krijgt, mag hij aan de hormoonblokkers of aan de testosteron om zo de vrouwelijke groei te stoppen.
Hij vindt het wel heel vervelend dat hij nog steeds wordt aangezien als meisje. "Dat voelt alsof alles wat je doet om als jongen eruit te zien, mislukt." Hij hoopt dat dit in de toekomst beter zal gaan. "Ook al zou ik alle procedures gedaan hebben, dan zou ik denk ik nog steeds niet helemaal gelukkig zijn, omdat ik niet als man geboren ben."
Gale Rama & Sterresoet van Schooten
Gale Rama & Sterresoet van Schooten maken deel uit van de eerste lesbische Nederlandse rapformatie LIONSTORM. Ze bespreken in hun tracks de thema's vrouwenliefde en wat het betekent om queer te zijn. "Queer is een woord dat eigenlijk het hele LGBTIQ+-alfabet overkoepeld, dus het is een fijn woord. Je hoeft je niet te beperken aan een labeltje. Het is een anti-identiteit, het is de niet-norm." Volgens de dames kan je seksualiteit net als je politieke voorkeur verschuiven.
"Het is fluïde, het is niet je sterrenbeeld."
NaNoah Struik
In heel Nederland zijn er maar twee volwassenen met een genderneutraal paspoort. De 19-jarige Nanoah Struik is een van de twee mensen die op haar paspoort niet aangeeft of ze een man of een vrouw is. Ze noemt zichzelf non-binair: "Non-binair houdt eigenlijk in dat je je niet identificeert als man of vrouw." Ze voelde zich vanaf jonge leeftijd al anders. "Het is een gevoel wat je niet kan plaatsen, want er is weinig kennis over. Toen ik zeventien was kwam ik er echt achter: dit is het."
Nanoah vertelt dat het heel lastig is om een genderneutraal paspoort te krijgen. "Er komt een hele rechtszaak aan te pas en niet iedereen kan dat betalen of heeft daar tijd voor. Dat komt omdat er nog geen wetten voor zijn."
Bo
Bo kwam maar liefst zes keer uit de kast tegenover zijn moeder. Hij heeft er lang over gedaan om zichzelf te ontdekken, maar nu weet hij wie hij is: "Ik voel me Bo. Ik stop mezelf niet in een hokje qua seksualiteit of gender. Man of vrouw, het boeit me niet. Als iemand leuk is en de persoonlijkheid me aanspreekt, vind ik het leuk."
Toen Bo 16 was, kreeg hij te horen dat zijn vader zijn seksualiteit niet accepteerde. Hij werd dan ook het huis uitgezet. "Ik was opgelucht. Onze band was altijd moeilijk. Ik dacht: als je dit niet kan accepteren, dan ben je dood voor mij." Zijn moeder accepteerde Bo gelukkig wel.
Het is voor Bo niet altijd makkelijk geweest om zijn gevoelens te accepteren. Hij werd er als kind heel erg depressief van: "Uiteindelijk stond ik op twaalf hoog op een flat, omdat ik wilde springen. Opeens stond mijn beste vriend beneden op de plek waar ik zou vallen. Toen ben ik terug geklommen en vanaf daar ben ik eigenlijk verder gegaan met mijn leven op te bouwen." Nu is Bo helemaal trots op wie hij is.
"Ik loop over straat en krijg opmerkingen naar mijn hoofd. Maar dat is niet mijn probleem. Ik loop hier en I'm shining!"
AMSTERDAM PRIDE 2019
FunX is ook dit jaar mediapartner van Pride Amsterdam. Het festival rondom de Pride begint op 27 juli en wordt op 4 augustus afgesloten met de Closing Party. Op zaterdag 3 augustus vaart FunX voor de vierde keer mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam met on board de FunX-dj's, artiesten en natuurlijk de luisteraars!
Naast het feit dat we feest vieren, is het ook belangrijk met elkaar in gesprek te gaan over waar we nu staan. En dát doen we aankomende zondag met JOU in de FunX Pride Special, gepresenteerd door Eva & Natasja! Tune in op zondag tussen 15:00 en 19:00 uur voor de FunX Pride Special.
Lees ook
Close-up
Dinesh (27): "Vroeger schold ik mensen uit om hun geaardheid, dat is zo kinderachtig"Entertainment
Nikkie de Jager staat als eerste trans vrouw op cover Cosmo Middle EastFunX Beseft
Steeds meer kritiek op Canal Parade: "Pride moet toegankelijker worden voor iedereen"Close-up
Gyor (29): "Met Pride Radio wil ik bijdragen aan meer queer representatie in de muziek"