'TikTok ook weg van Nederlandse smartphones bij verbod in Amerika'
- News
- 'TikTok ook weg van Nederlandse smartphones bij verbod in Amerika'
Het zijn spannende tijden voor fans van TikTok. Als de Amerikaanse activiteiten in de app namelijk niet gekocht worden door een Amerikaans bedrijf, verdwijnt TikTok uit de app-store. Niet alleen in Amerika, maar ook in de rest van de landen ter wereld die werken met Google en Apple, vertellen juristen aan RTL Z.
bytedance
Het bedrijf achter TikTok, ByteDance, stapt nu naar de rechter om zo'n verbod te voorkomen. Het verbieden van de app komt van Donald Trump, die al een tijdje roept dat hij de app wil verbieden. Trump ziet TikTok als gevaar voor de nationale veiligheid. Hij vond het goed dat de app eerder in India verboden werd. De president zou bang zijn dat de app gegevens van Amerikanen bij de Chinese Communistische Partij laat belanden, iets wat wordt ontkend door TikTok.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
45 dagen de tijd
TikTok moet de activiteiten in Amerika van Trump verkopen aan een Amerikaans bedrijf en kreeg daarvoor 45 dagen de tijd. Later tekende hij een nieuw decreet, waarbij TikTok iets langer de tijd kreeg. Nu mag het bedrijf tot 12 november zoeken naar een Amerikaanse koper. Daarnaast moeten ze - als ze een koper vinden - alle gegevens van Amerikaanse gebruikers wissen. Als het niet lukt om een koper te vinden, mogen bedrijven en personen uit de VS geen zaken doen met ByteDance. Dat geldt dus ook voor Apple en Google, de bedrijven die de apps aanbieden in hun app-winkels.
geen zaken
"Het transactieverbod kun je zo lezen dat de Apple App Store en de Google Play Store geen zaken meer mogen doen met ByteDance. In theorie kan dat betekenen dat niemand, waar ook ter wereld, de app kan downloaden uit de app-winkels", zegt Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT en privaatrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen tegen RTL Z.
koop forceren
Borgesius geeft bij RTL Z verder aan dat hij denkt dat Trump vooral wil forceren dat ByteDance hun Amerikaanse deel verkoopt. Er is al heel wat interesse vanuit Amerika: zo zou Microsoft de Amerikaanse kant van TikTok supergraag kopen en ook Twitter heeft laten weten interesse te hebben.