Deze app kan je helpen je angst voor naalden te overwinnen
- News
- Deze app kan je helpen je angst voor naalden te overwinnen
Ben je zo bang voor naalden dat je al de rillingen krijgt als je er aan denkt? Je bent niet de enige. Maar liefst een op de drie Nederlanders heeft namelijk die angst. Neurowetenschapper Elisabeth Huis in 't Veld bedacht de game AINAR om die angst onder controle te krijgen.
Kan er niet omheen
Zeker 35 procent van de volwassen Nederlanders wordt al helemaal naar bij het zien van een plaatje van een naald. In tijden van corona kan je bijna niet om die beelden heen; je ziet ze dagelijks in het nieuws voorbij komen. ''Ik krijg tientallen mailtjes van mensen die zeggen dat ze het nieuws niet meer durven kijken, want dan komt er weer een video van naalden in armen. 'Ik word gek', mailen ze'', vertelt dr. Huis in ‘t Veld in het AD.
Angst overwinnen
Elizabeth deed onderzoek naar de angst voor naalden. Het doel daarvan was om een algoritme te ontwikkelen dat in staat is om signalen van angst en flauwvallen van het gezicht te lezen. Dat algoritme is vervolgens gebruikt voor een game. AINAR, kort voor Artificial Intelligence for Needle Anxiety Reduction, herkent de veranderingen in je gezicht door middel van de camera op je smartphone die aanstaat als je het spelletje speelt. ''Het algoritme stuurt op die manier het spel aan. Dat noemen we biofeedback.''
Blauw
De game probeert met beeld te laten zien wat er in je lichaam gebeurt zodat je daar beter controle over kan krijgen. Bij het spelletje gaat het erom dat je bij alles wat je doet de kleur blauw behoudt. Bij blauw is alles oké met je, bij rood nemen verkeerde emoties als angst het over. Hoe je van rood teruggaat naar blauw vertellen ze er niet bij: ''dat ga je zelf uitvinden door misschien je hoofd leeg te maken of te denken aan je laatste vakantie. Het werkzame eraan is dat je door die verandering in kleur ziet wat er in je lichaam gebeurt en ontdekt dat je invloed hebt op het proces. Het klinkt heel magisch, maar het werkt heel goed”, aldus Elisabeth.
Lees ook
FunX
Een dierbare in de gevangenis: Rivelino vertelt het verhaal van achterblijversUp 2 Date
Eindexamens gaan toch door, wel met versoepelingenOMG
12-jarig meisje uit Egypte geeft les aan buurtkinderen die niet naar school kunnenUp 2 Date
Femke Halsema: ''Coronaregels voor jongeren niet langer verantwoord''