Games & gadgets

Meta kondigt aan: blauw vinkje voor Instagram en Facebook te koop

foto: ANPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Meta kondigt aan: blauw vinkje voor Instagram en Facebook te koop

Mark Zuckerberg heeft aangekondigd dat je binnenkort een blauw vinkje kunt kopen op Facebook en Instagram. Met de optie om verificatie aan te schaffen, gaat moederbedrijf Meta de grote concurrent Twitter achterna, waar Elon Musk de mogelijkheid een aantal maanden geleden al introduceerde. Los van het blauwe vinkje krijgen gebruikers bij het betaalde abonnement ook een aantal extra voordelen.

Maandelijks tarief

Zuckerberg kondigde de betaalde licenties gisteren via Facebook aan. Voordat de abonnementen voor iedereen beschikbaar worden, zal Meta de innovatie eerst via een testfase in gebruik nemen in Australiƫ en Nieuw-Zeeland. Gebruikers die onder meer een blauw vinkje willen, zullen daar 11,99 dollar per maand voor moeten betalen, mits ze geen iOS-besturingssysteem gebruiken. Voor Apple-gebruikers ligt het tarief namelijk iets hoger: zij betalen 13,99 dollar per maand.

Meta mikt met de nieuwe licentiemodule vooral op influencers en content creators. Naast het blauwe vinkje krijgen gebruikers na verificatie "extra bescherming" en "directe toegang" tot de klantenservice van Meta.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blauw vinkje

Tot op heden was het op Instagram en Facebook enkel voor bekende personen en grote bedrijven mogelijk om een verificatiebadge aan te vragen. Het blauwe vinkje werd door veel mensen gezien als een statusicoon en gebruikers probeerden dan ook op een illegale wijze aan een verificatiebadge te komen. Meta hoopt met de legale verkoop van het vinkje een nieuwe inkomstenstroom aan het businessmodel van het bedrijf toe te voegen.

Met behulp van een abonnementsmodule proberen sociale media steeds vaker hun inkomsten op verschillende manieren te genereren. De platforms zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van advertenties. Eerder gingen Twitter en Snapchat, Meta al voor met een optie voor een betaald abonnement.

Ster advertentie
Ster advertentie