Partners krijgen zes weken kraamverlof vanaf 1 juli
- News
- Partners krijgen zes weken kraamverlof vanaf 1 juli
Goed nieuws voor partners van vrouwen die in verwachting zijn, want vanaf 1 juli krijgen ze zes weken kraamverlof bij de komst van een kindje! Nederland is daarmee een van de laatste Europese landen waarin partners een ruimer ouderschapsverlof krijgen. Moeders krijgen al zestien weken verlof in Nederland en dankzij een nieuwe regeling kunnen een vader of tweede moeder meer dan een maand met de baby samen zijn en zo een hechtere band creëren met het kind.
Aanvullend geboorteverlof
Vanaf 1 juli 2020 gaat het aanvullend geboorteverlof in. Dan kan je als partner bovenop de ene week die je al vrij krijgt nog eens maximaal vijf weken (vijf keer je werkuren per week) aan verlof opnemen. Je krijgt in deze periode geen loon, maar wel een uitkering van het UWV, dus zo'n 70% van je dagloon (en maximaal 70% van je maximumdagloon). Die vijf weken moet je binnen zes maanden na de geboorte van het kind opnemen. En je hebt er pas recht op als je een week geboorteverlof hebt opgenomen. De werknemer moet de werkgever minimaal vier weken voor de geboorte van het kind laten weten dat hij/zij het aanvullende geboorteverlof in wil laten gaan.
Steeds meer vaderschapsverlof
In Nederland kregen partners tot een paar jaar geleden maar twee dagen vrij. Dat is op 1 januari 2019 verhoogd tot een hele werkweek waarbij de werkgever het loon volledig doorbetaalt. De verlofdagen kon je zelf opnemen, maar wel binnen vier weken na de geboorte van het kind. Daar komt nu dus het aanvullend geboorteverlof bovenop. Dat verlof is overigens een keuze en geen verplichting.
Wetenschappelijk onderzoek
Waarom gaat dit allemaal ineens veranderen? Dat hebben vaders en tweede moeders aan de wetenschap te danken. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken zou blijken dat de rol van de vader in de eerste duizend levensdagen van het kind, van groot belang is voor de ontwikkeling van het kind. Het zorgt volgens studies voor stabiele thuissituaties en verkleint de kans op echtscheidingen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.