Music

Mariah Carey (opnieuw) aangeklaagd voor 20 miljoen wegens 'All I Want For Christmas is You'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mariah Carey (opnieuw) aangeklaagd voor 20 miljoen wegens 'All I Want For Christmas is You'

Er zijn een paar dingen zeker als we de feestdagen naderen: het wordt vroeger donker, het wordt kouder en Mariah Carey is werkelijk overal te horen met haar gigantische kersthit. Dit jaar wordt ze, net als vorig jaar, aangeklaagd omdat het nummer gekopieerd zou zijn.

VINCE VANCE

In de aanklacht, die afgelopen woensdag werd ingediend bij de federale rechtbank in Los Angeles, herhaalt songwriter Vince Vance, wiens echte naam Andy Stone is, de claim dat Carey's hit uit 1994 inbreuk maakt op de auteursrechten van zijn gelijknamige lied uit 1989. Carey’s versie van "All I Want" domineert al jarenlang jaarlijks de hitlijsten en wordt gezien als de grootste moderne kersthit.

NIEUWE ZAAK

De nieuwe zaak tegen Carey is opmerkelijk gedetailleerder en persoonlijker dan de vorige. Vance's advocaten beweren namelijk dat Carey een ongeloofwaardig verhaal over het ontstaan van haar lied heeft verzonnen en dat zelfs haar co-schrijver, Walter Afanasieff, twijfels heeft over dit verhaal.

"Carey heeft dit nummer zonder licentie overgenomen, compleet met een ongelooflijke leugen als verhaal, alsof het haar eigen werk is", staat er in de hernieuwde aanklacht. "Haar ego kent geen grenzen, zelfs haar eigen songwriter gelooft het verhaal niet dat zij het heeft verzonnen. Dit is simpelweg een geval van aanklaagbaar plagiaat."

ADVOCAAT MET ERVARING

Net als in zijn eerste rechtszaak, beweert Vance dat zijn eigen versie van "All I Want for Christmas is You" door zijn band Vince Vance and the Valiants in 1989 werd opgenomen en in het kerstseizoen van 1993 veel werd afgespeeld - een jaar voordat Carey haar beter bekende lied uitbracht. Interessant is dat Vance nu ditmaal vertegenwoordigd wordt door een advocaat met de nodige ervaring: hij vertegenwoordigde eerder al twee songwriters die Taylor Swift beschuldigden van het stelen van tekst.

De vertegenwoordigers van Carey hebben nog niet gereageerd op de aanklacht.

Ster advertentie
Ster advertentie