China houdt Chinese studenten in het buitenland in de gaten
- News
- China houdt Chinese studenten in het buitenland in de gaten
Studenten uit China die in het buitenland studeren, worden in de gaten gehouden door de Chinese overheid. Ze krijgen te maken met intimidatie en worden lastiggevallen. Volgens een nieuw onderzoek van Amnesty International willen Chinese autoriteiten voorkomen dat de studenten zich bezighouden met gevoelige en politieke onderwerpen.
Bedreigingen
De Chinese studenten vertellen aan Amnesty International dat ze werden gefotografeerd bij demonstraties. Familieleden die in China wonen, worden het doelwit van bedreigingen door de politie vanwege het activisme van de studenten in Europa en Noord-Amerika. Er zou gedreigd worden met het afnemen van hun paspoort of het stoppen van hun pensioen.
Joyce Man, beleidsmedewerker China bij Amnesty International, zegt in een interview met de NOS dat de studenten zelf ook vaak berichten krijgen op social media en rare telefoontjes ontvangen vanuit het buitenland.
Veiligheidsdienst
Zo had het voor een Chinese student die in het buitenland studeert gevolgen dat ze heeft deelgenomen aan een herdenkingsbijeenkomst. De bijeenkomst had te maken met het neerslaan van de studentenopstand op het Tiananmen-plein in Peking in 1989. Binnen no time ontving haar vader een bericht van de Chinese veiligheidsdienst.
Hij kreeg te horen dat hij zijn dochter, die in het buitenland studeert, beter moet opvoeden. Ze had volgens hen niet moeten deelnemen aan 'een bijeenkomst die de reputatie van China kan schaden'. Volgens Amnesty schrok de student toen ze hoorde hoe snel de autoriteiten haar hebben geïdentificeerd en hoe snel zij haar vader wisten te vinden.
Kritiek
Joyce Man zegt tegen de NOS dat China vooral moeite heeft met demonstraties uit het verleden. Ze noemt het een 'groot taboe' in China. "Je wordt zelfs gecensureerd als je er online iets over plaatst", zegt ze. Volgens haar kan kritiek op China ervoor zorgen dat je geïntimideerd wordt.
Nederland
Amnesty International heeft 32 Chinese studenten uitgebreid gesproken. De studenten studeren allemaal in verschillende landen, waaronder Nederland. Een derde van de studenten zei geïntimideerd te zijn door de Chinese overheid.
De mensenrechtenorganisatie vindt het belangrijk dat de buitenlandse universiteiten de intimidatie serieus nemen. Zo willen zij dat studenten de ruimte krijgen om erover te praten en dat er een meldpunt komt. Amnesty wil dat de regeringen van alle gastlanden waar Chinese studenten studeren beter hun best doen om hen te beschermen tegen de dreigingen.
Lees ook
Entertainment
Soulja Boy wil TikTok kopen: "Belangrijker dan welk platform dan ook"News
Eurovisie Songfestival erkent problemen met het vlaggenbeleid na kritiekNews
Israëlisch leger neemt Rafah in: de plek waar humanitaire hulp binnenkomtNews
Meer dan de helft van alle Nederlandse vrouwen is slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag