OMG

'Raw Dogging': Bizarre TikTok-trend gaat viraal in vliegtuigen: "Het zijn idioten"

foto: TikTok @footballjoe
  1. Newschevron right
  2. 'Raw Dogging': Bizarre TikTok-trend gaat viraal in vliegtuigen: "Het zijn idioten"

Gewoon zitten en voor je uit staren, zonder afleiding zoals een boek, film of muziek en zelfs zonder te slapen. Deze bizarre TikTok-trend 'raw dogging' heeft wereldwijd de aandacht getrokken en wordt gezien als een ultieme test van mentale focus. Gebruikers claimen dat je op deze manier je brein volledig kan laten ontspannen tijdens een lange vlucht. Maar deskundigen hebben zo hun vraagtekens bij deze theorie.

Wat is Raw Dogging?

Raw dogging betekent iets op eigen kracht doen, zonder dat je hier hulp bij nodig hebt, of zonder dat je je hierop hebt voorbereid. In de context van deze trend betekent het dat je volkomen stilzit en voor je uit staart tijdens een lange vlucht, zonder enige vorm van afleiding zoals een boek, film of muziek.

De wereldwijde TikTok-trend

De TikTok-trend is wereldwijd opgepikt door mensen van alle leeftijden. Van tieners in Zweden tot jongvolwassenen in Frankrijk, raw dogging lijkt overal te gebeuren. Zelfs topsporters zoals profvoetballer Erling Haaland hebben zich aangesloten bij de trend. Haaland, die speelt voor Manchester City, deelde via TikTok hoe hij moeiteloos een zeven uur durende vlucht doorkwam door simpelweg voor zich uit te staren zonder enige vorm van afleiding. De meeste TikTok-gebruikers zijn zeer te spreken over de trend en reageren met: "Dit is eigenlijk een waanzinnige dopamine detox" en "Ik ga dit doen om mijn aandacht span te herstellen." Al trekken deskundigen de trend toch in twijfel.

TikTok: @footballjoe

Video niet beschikbaar

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De kritiek op raw dogging

Ondanks de populariteit van raw dogging, is er ook veel kritiek op de trend. Dr. Gill Jenkins, een huisarts en medisch begeleider bij luchtambulances, heeft stevige bedenkingen bij de praktijk. Zo zegt ze stellig tegen BBC dat de mensen die deze trend volgen "idioten zijn". Naast het feit dat mensen geen afleiding zoeken, gaan sommige mensen verder en maken geen gebruik van het toilet, drinken geen water en bewegen verder ook niet tussendoor. Volgens Jenkins brengt dit ernstige gezondheidsrisico's met zich mee. "Een digitale detox zal je misschien goed doen, maar de rest gaat tegen al het medische advies in. Het risico van langeafstandsvluchten is dat je het risico loopt op uitdroging. En als je niet beweegt, loop je het risico op diep-veneuze trombose, wat wordt verergerd door uitdroging." Verder zegt de arts dat het een beetje dom is om niet naar het toilet gaan. "Als je naar de wc moet, moet je naar de wc."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De psychologie achter raw dogging

In tegenstelling tot Jenkins begrijpt cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel de gedachte achter raw dogging wel. Maar ook hij waarschuwt dat het geen wondermiddel is. Zo zegt de psycholoog tegen RTL Nieuws "dat het zeker goed is voor je brein om soms een pauze te nemen en niet steeds geprikkeld te worden". Maar dit kun je volgens hem ook bereiken door een kwartiertje te gaan wandelen, in plaats van twaalf uur lang voor je uit te gaan zitten staren. Toch snapt Van der Stigchel wel waar de trend vandaag komt en staat hij achter de gedachtengang van de trend. "Het is een tegenbeweging in een wereld waarin je continu geprikkeld wordt en waarin er constant om je aandacht wordt gevochten. Om deze reden spreekt het veel mensen aan, omdat zij die rustmomenten in hun dagelijkse leven niet meer goed kunnen integreren." Volgens de psycholoog "wil deze generatie ook gaan ontdekken wat verveling is".

Ster advertentie
Ster advertentie