OMG

Systeem tankstation kan prijsverhoging niet aan, benzine voor spotprijs

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Systeem tankstation kan prijsverhoging niet aan, benzine voor spotprijs

Een tankstation in Twente kan de stijging van de brandstofprijzen niet doorvoeren, omdat hun systeem dit niet aankan. De adviesprijs voor benzine is inmiddels meer dan 2,30 euro, maar bij dit tankstation kunnen enkel prijzen tot 2 euro ingevoerd worden. In de laatste maanden zijn de brandstofprijzen enorm gestegen vanwege de Russische invasie in Oekraïne.

Niet verder dan 1,999 euro

"Ons systeem gaat niet verder dan 1,999 euro", vertelt medewerker Roy aan Tubantia. De verhalen over de relatief lage prijzen verspreidden zich al snel via social media, wat voor veel drukte zorgde afgelopen weekend bij de pomp. "Onze pompinstallatie stamt uit de jaren tachtig. Die kan de 2 europrijs niet aan, omdat het systeem daar niet op berekend is", gaat Roy verder. "Wat we ook proberen, we krijgen de prijs niet aangepast."

Volgens Roy wordt de pomp normaal gesproken gebruikt voor auto's die op hun eigen wagenpark staan. Nu veel andere automobilisten op de hoogte zijn van de lage prijzen vanwege de lek in het systeem, hebben Roy en zijn collega's besloten om de benzinepomp tijdelijk buiten gebruik te stellen. ''Tanken onder de 2 euro kan echt niet tegenwoordig. Ook bij ons niet.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Enorme prijsstijging

Een prijs van onder de 2 euro klinkt voor veel mensen momenteel als muziek in de oren. In de laatste maanden is de prijs van benzine namelijk enorm omhooggeschoten. De adviesprijs voor een liter benzine lag maandag op bijna 2,36 euro. Dat heeft onder meer te maken met de Russische invasie in Oekraïne, waardoor de hoge olieprijzen nog verder zijn opgelopen. Rusland is een belangrijke olieproducent en andere grote olieproducerende landen weigeren tot op heden de oliekraan extra open te zetten.

Verder wordt er over de internationale olieprijs nog accijns en 21 procent omzetbelasting berekend aan de uiteindelijke afnemer aan de pomp in Nederland. Accijns wordt ook wel verbruiksbelasting genoemd en is een heffing van de overheid op onder meer brandstof, alcohol en tabak. Uit gegevens van de ANWB blijkt dat in 2022 de accijns omhoog is gegaan met een inflatiecorrectie van 1,3 procent. Het vaste accijnsbedrag per liter benzine bedraagt nu 83,2 cent, per liter diesel 53,6 cent en op LPG 19,9 cent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie