OMG

Huidhonger door zelfisolatie: als je de knuffels van je matties mist

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Huidhonger door zelfisolatie: als je de knuffels van je matties mist

Het verplicht thuis zitten begint steeds meer effect te hebben op mensen. Niet alleen kunnen we onze matties, familieleden en collega's minder zien, we kunnen elkaar met die anderhalve meter regel ook niet meer aanraken. En dat kan voor sommige mensen zoveel effect hebben op hun gemoedstoestand, dat ze zich echt niet goed voelen. Als je dit hebt, voel je dan niet alleen. Want dit fenomeen heet huidhonger en jij bent niet de enige die dit heeft.

Niet alleen seks

Huidhonger kun je als mens krijgen als je te weinig huid op huid contact hebt met andere mensen. Dit gaat niet meteen over seksuele intimiteit, maar juist over kleine aanrakingen. Een knuffel, een kus, elkaars handen vasthouden of een arm over je schouder. Door alle hygiënemaatregelen rondom het coronavirus, kunnen sommige mensen nu last hebben van een gebrek aan aanrakingen in hun leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

baby's

En dat is niet zo gek. Het blijkt namelijk dat huid op huid contact een levensbehoefte is voor mensen. 'Voelen' is het eerste zintuig dat we ontwikkelen in de baarmoeder. Huidhonger komt het vaakst voor bij baby's die het na negen maanden in de baarmoeder moeilijk vinden om niet meer constant aangeraakt te worden. Maar ook volwassenen hebben er last van.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

alleen wonen

Vaak wordt gedacht dat ouderen hier last van hebben, omdat zij veel alleen thuis zitten. Maar het is niet zo raar dat ook jonge mensen met deze quarantainemaatregelen elkaars aanrakingen missen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat meer dan 25% van de Nederlandse jongeren tussen de 20 en 25 jaar oud alleen woont. Van de jongeren tussen de 25 en 30 jaar woont zelfs meer dan 27% zonder huisgenoten.

beter immuunsysteem

Het is slecht nieuws als al deze jongeren geen andere mensen kunnen zien. Want uit onderzoek blijkt dat knuffelen en aangeraakt worden, heel gezond is voor ons. Als je langer dan 20 seconden met iemand knuffelt, maak je al het knuffelhormoon aan. Dit maakt je weerbaarder tegen stress en je kunt er makkelijker door ontspannen. Volgens de Amerikaanse onderzoeker Tifanny Field, die het Touch Research Institute opzette, zorgen aanrakingen ervoor dat ons immuunsysteem er op vooruit gaat. Een goed immuunsysteem is net wat we nodig hebben met een virus dat de wereld over gaat.

wat kun je er zelf aan doen?

Wat kun je doen als je echt behoefte hebt aan wat menselijke aanrakingen, maar het moeilijk is om die te krijgen? Marianne Verhoeff heeft een praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie en zij raadt aan om contact te maken met je eigen lijf. "Met de mensen uit mijn praktijk doe ik vaak een oefening waarbij je je eigen lichaam kneedt, wrijft of streelt." Ze vertelt dat je kunt beginnen bij je hoofd, en dan elk gedeelte van je lichaam bewust en langzaam wrijft.

"Het is natuurlijk niet hetzelfde als de aanraking van iemand anders, maar het kan wel helpen. Belangrijk is dat je bij deze oefening echt aanwezig bent als je jezelf aanraakt."

Marianne legt uit dat als je er even niet met je gedachten bij bent, je de aandacht weer terug moet brengen om de aanrakingen ook daadwerkelijk te beleven. "Een warme douche nemen met een harde straal op je huid, werkt ook", vertelt Marianne. Zij snapt dat mensen huidhonger kunnen ervaren in deze quarantainetijd.

"Veel mensen voelen zich onveilig op dit moment en met aanrakingen kun je worden getroost."

Film over huidhonger

Dat huidhonger een heel menselijk gevoel is, heeft documentairemaker Lieza Röben in beeld gebracht in haar film Huidhonger. Hierin kruipt ze dicht op de huid van mensen die in hun leven aanrakingen hebben gemist. Misschien helpt het om de film te kijken. Weet dat je niet de enige bent die in deze tijd extra veel behoefte heeft aan een goede knuffel.

Ster advertentie
Ster advertentie