OMG

Veel kinderen weigeren om op school te poepen: “Veiligere poep omgeving bieden”

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Veel kinderen weigeren om op school te poepen: “Veiligere poep omgeving bieden”

43% van de kinderen tussen de acht en zestien jaar oud poept niet op school. Dat is gebleken uit het steekproefonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Volgens de organisatie is dit een ongewenste en ongezonde ontwikkeling die meerdere redenen heeft.

Kinderen ondervinden schaamte van poepen op school

Volgens MLDS zou een van de redenen zijn dat leerlingen zich schamen om te poepen op hun school. Zo zouden ze willen voorkomen dat medeleerlingen erachter kunnen komen dat ze gepoept hebben uit angst voor pesterijen. Andere leerlingen mogen om die reden absoluut niet horen of ruiken dat ze gepoept hebben. In het geval van een opening onder de toiletdeur is de kans extra groot. Door een gebrek aan privacy houden ze hun ontlasting het liefst in onder schooltijd.

Hygiëne op school tijdens poepen mist voor kinderen

Een tweede reden voor het ophouden van hun poep onder schooltijd is een gebrek aan hygiëne. Leerlingen zijn van mening dat de toiletten vaak smerig zijn en onfris ruiken. Daarom vermijden ze de wc’s liever, zeker als ze moeten poepen. Vier op de tien kinderen vindt dat de school wc’s niet schoon genoeg zijn. Dit komt in sommige gevallen ook doordat de toiletten alleen aan het eind van de dag schoongemaakt worden.

Zorgwekkende ontwikkeling

Volgens de directeur van MLDS, Mariël Croon, is het niet poepen onder schooltijd een zorgwekkende ontwikkeling. “We zijn geschrokken dat zoveel leerlingen de schooltoiletten niet gebruiken, terwijl ze eigenlijk wel nodig naar de wc moeten. Vooral omdat het ophoudgedrag gezondheidsproblemen met zich meebrengt.” Croon roept de scholen dan ook op om een “veiligere poep omgeving te creëren”. Volgens de MLDS-directeur moet ervoor gezorgd worden dat kinderen op den duur geen klachten krijgen, doordat ze hun poep langdurig ophouden.

Ster advertentie
Ster advertentie