Jongetje (7) aangevallen in Frankrijk door zeeanemoon: "Littekens tot aan zijn oor"
- News
- Jongetje (7) aangevallen in Frankrijk door zeeanemoon: "Littekens tot aan zijn oor"
Mocht je al een grote angst hebben voor de zee, dan kun je dit artikel misschien maar beter even overslaan. Een zevenjarig jongetje uit het Belgische Pajottenland is namelijk aangevallen door een zeeanemoon in het zuiden van Frankrijk. De littekens die hij overhield aan zijn verwondingen lopen van zijn schouders en nek tot aan zijn oor, meldt AD.
Aangevallen
De familie van het jongetje genoot nietsvermoedend van hun strandvakantie aan de Middellandse Zee, totdat hun zoontje het opeens uitgilde van de pijn. Hij kwam huilend het water uitgerend. Zijn ouders wisten niet wat er aan de hand was en konden in eerste instantie ook niets aan hun zoontje zien. "We hebben hem op zijn rug gelegd en toen zagen we dat er een patroon begon te vormen op zijn huid", vertelt de vader. De familie bedacht zich geen moment en zocht gelijk hulp, maar dat ging nog niet zo makkelijk. "Bij de reddingspost op het strand zat een 16-jarige student met een bijbaan die van niks wist. Ook bij de apotheek hadden ze geen idee wat er aan de hand was."
Zijn vader is toen met het jongetje terug de zee ingegaan om hem af te spoelen. "Ik had gehoord dat dat een goed idee was bij kwallenbeten. Op Google had ik ook gelezen dat azijn de pijn kon verzachten." Toen de verwondingen paars begonnen uit te slaan, is de familie hals over kop naar het ziekenhuis van Perpignan gegaan. "Zijn oor was intussen ook tweeënhalf keer dikker dan normaal, zijn huidplooien waren opgezwollen en het leek alsof zijn nek krom stond. Als je kind het zo uitschreeuwt van de pijn en 'papa, ik ga dood' roept, dan slaat de angst je om het hart", aldus de vader.
Littekens
Het gezin stuurde foto's naar de arts die vervolgens een toxicoloog belde. Op basis van de foto's werd het al vrij snel duidelijk dat het patroon op de huid van het jongetje afkomstig was van de tentakels van een zeeanemoon. "De diagnose was er al vrij snel. Later werd ons een zalf voorgeschreven die voor een genezing zonder littekens zou zorgen, zolang we maar uit de zon bleven", vertelt de vader. Helaas bleek het herstel alles behalve soepel te verlopen. Na een week werd de situatie juist alleen maar erger. "Hij heeft in het ziekenhuis de hele nacht overgegeven. Als hij een paar jaar jonger was geweest, had hij het mogelijk niet gehaald", aldus de vader.
Een week later is zijn zoontje pas hersteld, maar hij heeft er akelige littekens aan overgehouden. Op de foto die de vader deelde met verschillende media is te zien dat de littekens van het jongetje reiken vanaf zijn schouder en hals tot zijn oor. De vader vertelt dat hij dit bericht met de media wilde delen om andere ouders en kinderen te waarschuwen, omdat zij dit zelf ook nooit aan zagen komen. Inmiddels heeft het gezin een afspraak gemaakt met het brandwondencentrum om te bekijken hoe het littekenweefsel verder kan worden aangepakt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Zeeanemoon
Toxicoloog Jan Tytgat legt aan AD uit dat mensen die zijn gestoken door een neteldier na één à twee dagen weer oké zijn. Maar als je rond de hartstreek bent geneteld, dan loop je een groot risico. "In Australië zijn bijvoorbeeld al mensen gestorven als gevolg van hartritmestoornissen. Zeeanemonen zijn allesbehalve onschuldige vriendjes", zegt Tytgat. Een echt tegengif voor de tentakels van een zeeanemoon bestaat voor nu nog niet, maar Tytgat hoopt daar in de toekomst verandering in te brengen. Mocht je zelf ooit geneteld worden door een zeeanemoon dan kun je volgens hem een warme douche nemen of een lichtzure oplossing over de genetelde huid heen gieten. "Warm water helpt tegen de capsaïcinereceptoren, die je dus ook in chilipepers vindt, omdat ze warmtegevoelig zijn. De pijn ebt daardoor weg, maar zolang die toxines aanwezig zijn, komt die pijn ook terug." Een lichtzure oplossing, zoals citroen, kan volgens hem ook helpen om de pijn tijdelijk weg te nemen. "Ooit was ik op een wetenschapscongres op Hawaï en daar heb ik gezien dat mensen die werden geneteld onder een heel warme douche gingen staan en urineerden."