Mbo-discriminatie: studenten worden geweigerd in kroegen
- News
- Mbo-discriminatie: studenten worden geweigerd in kroegen
In het consumentenprogramma Radar is te zien hoe mbo-studenten regelmatig te maken krijgen met discriminatie. Zo wordt ze de toegang geweigerd bij studentenkroegen en -sportcentra. Sander en Vonneke spraken met Radar-presentatrice Vanessa Ackah, die samen met een mbo-student undercover ging in het uitgaansleven.
Vanessa: 'Mbo-studenten worden nog steeds erg benadeeld'
Weigering
In de uitzending is te zien hoe mbo-student Jelmer (21) met een verborgen camera zes kroegen in Utrecht bezoekt. Tot zijn grote verbazing wordt hij bij twee kroegen geweigerd wegens zijn opleiding. "Je ziet eruit als een prima kerel, maar je komt niet binnen", krijgt Jelmer van een beveiliger bij een van de uitgaansgelegenheden te horen. Maar het blijft hier niet bij. Vanessa besloot ook de gok te wagen en een aantal sportscholen, bedoeld voor studenten, op te bellen. Hier gelden vaak hoge kortingen voor studenten. Zij kreeg net als Jelmer slecht nieuws te horen: door haar opleiding kon ze helaas geen korting krijgen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mbo-discriminatie
Helaas is deze 'mbo-discriminatie' niet iets van de laatste tijd. Al jaren lang hangt er een negatief imago om het mbo heen. Hoewel mbo'ers sinds 2020 officieel niet meer als deelnemers van het onderwijs, maar als 'studenten' worden gezien, worden ze nog steeds niet hetzelfde behandeld als hbo'ers en universitaire studenten. Zo worden ze nog steeds benadeeld op het gebied van studentenhuisvesting, studentenkortingen en toegang tot de studentensport en -cultuur. Het is nog altijd lastig te zeggen waar dit negatieve beeld vandaan komt, maar dat de mbo'ers er nadeel van ondervinden, staat als een paal boven water.
Reacties politieke partijen
Radar heeft naar aanleiding van de uitzending het probleem voorgelegd aan verschillende politieke partijen. Alle ondervraagde partijen zijn het ermee eens dat dit zo niet langer kan. Zo laat D66 weten dat studenten overal gelijke kansen moeten krijgen, of dat nou in Utrecht of Enschede is. De SP bekijkt het vanuit juridisch perspectief: "Discriminatie is strafbaar. Als deze discriminatie op opleidingsniveau onvoldoende kan worden aangepakt nu, dan moet je de wet inderdaad aanscherpen." Het Ministerie van Onderwijs kwam met de oplossing om een algemene collegekaart in te voeren. Hiermee zijn de verschillen tussen de opleidingsniveaus niet meer zichtbaar.
Lees ook
FunX
Leraar Ismail Aghzanay vindt dat mensen moeten stoppen met het neerkijken op (v)mbo'ersUp 2 Date
Mbo'ers mogen zichzelf binnenkort officieel studenten noemenFunX Utrecht
Onderzoek gemeente Utrecht stelt stagediscriminatie bij mbo-studenten vastUp 2 Date
Zorgen om afname mbo'ers: "Kinderen eerder enthousiast maken voor mbo-beroepen"