Oudste leeuw van Afrika gedood met speren nadat hij Keniaans dorp binnenwandelde
- News
- Oudste leeuw van Afrika gedood met speren nadat hij Keniaans dorp binnenwandelde
In Kenia is gisteren de oudste wilde leeuw van Afrika gedood, nadat hij een dorpje binnenwandelde opzoek naar vee. Dat meldt Lion Guardians, een groep Masai-krijgers die leeuwen beschermen in Oost-Afrika. Het dier, genaamd Loonkiito, was ongeveer 19 jaar oud, had in zijn jongere jaren reusachtige manen en werd gezien als het symbool van veerkracht en samenleven.
Laatste jaren
Loonkiito woonde in het nationale natuurpark Amboseli, een gebied van ongeveer 400 vierkante kilometer. De oude leeuw werd al een tijdje in de gaten gehouden door de verzorgers binnen het reservaat. De wilde leeuw was vroeger de leider van een groep leeuwen, maar werd in 2017 verstoten en leefde sindsdien alleen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Uitgehongerd
Loonkiito vermagerde sterk nadat hij de groep moest verlaten. Volgens natuurbeschermingsorganisatie Lion Guardians is het in deze periode van het jaar daarnaast ook nog het uitgelezen moment waarop mensen en leeuwen met elkaar in conflict komen, omdat prooidieren aan het eind van het droge seizoen moeilijker te vangen zijn. "In hun wanhoop richten ze zich dan vaak op vee."
Dit is waarschijnlijk ook de reden geweest dat Loonkiito het dorp binnen was gewandeld. Hij was wanhopig op zoek geweest naar voedsel. Eenmaal in het dorp aangekomen werd de oude leeuw door zijn plaatselijke verzorgd gedood met speren om de inwoners en hun vee te beschermen.
Oudste leeuw
De gemiddelde leeftijd waarop een leeuw in het wild sterft, is rond de dertien jaar. Met zijn negentien jaar was Loonkiito waarschijnlijk dan ook de oudste wilde leeuw in Afrika en daarmee een van de oudste wilde leeuwen ter wereld. Alleen in gevangenschap kunnen de dieren aanzienlijk ouder worden.