Zieke man werd ontslagen door werkgever, die privé detective inzette: "Onterecht volgens rechter"
- News
- Zieke man werd ontslagen door werkgever, die privé detective inzette: "Onterecht volgens rechter"
Een medewerker werd na zeven jaar werken bij het bedrijf Müller Fresh Food Logistics ontslagen, omdat het bedrijf vermoedde dat hij zijn ziekteverlof misbruikte om in het geheim te werken. Dit vermoeden werd gebaseerd op een foto die door een privédetective werd genomen. Maar de rechter vond het ontslag onterecht en oordeelde over de manier waarop het bedrijf dit had aangepakt.
Man was ziek, maar bedrijf dacht van niet
De man werkte sinds 2017 als logistiek medewerker bij Müller, een bedrijf dat zich richt op koel- en vriesdistributie. In november 2023 meldde hij zich ziek vanwege psychische klachten. Sindsdien werkte hij niet meer. Een aantal maanden later kreeg hij een eerste waarschuwing, gevolgd door een tweede, omdat het bedrijf dacht dat hij niet echt ziek was en in het geheim bijverdiende.
Het bedrijf schakelde een privédetective in, die foto's maakte van de werknemer terwijl hij samen met zijn schoonvader op een dak stond. Op basis van deze beelden besloot het bedrijf het ontslag op staande voet in te stellen, met de beschuldiging dat de man had gelogen over zijn ziekteverlof. Zijn leidinggevende was ervan overtuigd dat hij misbruik had gemaakt van de situatie en sprak over 'de boel belazeren'.
Rechter is het niet eens met gang van zaken
De werknemer, die nog nooit eerder was aangesproken op zijn werkprestaties, stapte naar de rechter. Deze was zeer kritisch over de gang van zaken. De foto van de man op het dak bewees niet dat hij werkte. Hij was daar met zijn schoonvader als onderdeel van zijn herstel, zoals zijn bedrijfsarts hem had geadviseerd. De rechter vond dat er geen bewijs was van liegen en dat de foto slechts een momentopname was. Bovendien had de man meteen na het ontslag geprobeerd zijn kant van het verhaal te delen, maar werd daar geen gelegenheid voor gegeven. De beschuldiging dat de werknemer een eigen bedrijf had, bleek te maken te hebben met een vorige bewoner van het pand. Ook werd hij verweten afspraken te hebben gemist, maar die waren nooit officieel bevestigd. De rechter stelde dat het bedrijf de werknemer had moeten horen en grondiger onderzoek had moeten doen voordat het zo'n drastische stap nam.
Omdat het ontslag onterecht was, werd het door de rechter teruggedraaid. De werknemer krijgt verschillende vergoedingen, waaronder een vergoeding van ruim 35.800 euro. De rechter oordeelde bovendien dat het ontslag niet alleen onterecht was, maar ook het gevolg van ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever.
Lees ook
Up 2 Date
Internet gaat los om Nederlandse vrouw die Egyptische man slaat om ezelmishandelingEntertainment
Saaff laat voor het eerst van zich horen vanuit de cel: “Rug is extreem recht"Up 2 Date
Vader (34) uit Ommen krijgt 10 jaar cel voor verkrachting en mishandeling van pasgeboren babyUp 2 Date
Menendez-broers krijgen mogelijk nieuwe straf: rechter wijst bezwaar aanklager af