Allereerste Wikipedia-pagina voor 750.000 dollar verkocht
- News
- Allereerste Wikipedia-pagina voor 750.000 dollar verkocht
Jimmy Wales startte op 15 januari 2001 de bekende online encyclopedie Wikipedia. Op de allereerste pagina van de website schreef hij de tekst ''Hallo, Wereld!''. Het is de vraag of hij er op dat moment bij stil heeft gestaan dat deze specifieke pagina ooit ongelooflijk veel geld waard zou zijn. De Amerikaanse ondernemer heeft ruim 20 jaar later de allereerste Wikipedia-pagina voor 750.000 dollar (664.000 euro) verkocht in de vorm van een NFT (non-fungible token).
Wat is een NFT?
Een NFT, oftewel een niet-vervangbare token, is een unieke token die is gebaseerd op dezelfde technologie als de bitcoin. Anders dan een cryptomunt zijn NFT's niet te kopiëren en helemaal uniek, waardoor ze vaak dienen als digitaal verzamelobject en heel veel waard kunnen worden. Eerder werden al de Disaster Girl-meme en de Charlie Bit My Finger-video verkocht als NFT, maar ook gifjes en personages uit Street Fighter werden op deze manier het bezit van fans.
Hello, World!
De afbeelding van de eerste pagina van Wikipedia is in jpeg-formaat verkocht. Behalve de tekst ''Hello, World!'', zijn er een aantal links naar andere pagina's te zien en is de Amerikaanse vlag rechtsboven in te zien. Verder zie je ook de specifieke datum wanneer de pagina is bewerkt. Dit is de allereerste edit geweest in de historie van Wikipedia.
De eerste pagina van Wikipedia werd in 2001 gemaakt met een Strawberry iMac computer. Deze iMac werd tijdens de veiling ook aangeboden en leverde 187.500 dollar (166.000 euro) op. Als je dat optelt bij het bedrag van de eerste Wikipedia-pagina, kom je uit op een opbrengst van 937.000 dollar (830.000 euro). Crazy.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wikipedia
De oprichter van Wikipedia heeft er niet zomaar voor gekozen om de pagina en de computer te verkopen. Wales zal het geld investeren in een nieuw platform met andermaal een uniek concept. De opbrengsten van de verkopen gaan namelijk naar een project om een alternatief sociaal medium te creëren dat zonder advertenties werkt.
Wikipedia bestaat inmiddels in ruim driehonderd talen en de websites trekken maandelijks meer dan vijftien miljard bezoekers. Het baanbrekende concept, waarbij iedereen zelf wijzigingen kan aanleveren voor de informatie die in de online encyclopedie staat, heeft ervoor gezorgd dat er maandelijks ruim 250.000 mensen vrijwillig meewerken aan het platform.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.