FunX Rotterdam

Nahla (26) is islamitische pleegmoeder: "Kinderen moeten kunnen opgroeien met hun eigen cultuur"

foto: ter illustratie: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Nahla (26) is islamitische pleegmoeder: "Kinderen moeten kunnen opgroeien met hun eigen cultuur"

Er is een tekort aan pleeggezinnen en een gebrek aan diversiteit binnen de pleegzorg. Dit betekent dat er ook te weinig islamitische pleeggezinnen zijn, waardoor kinderen die moslim zijn soms bij een gezin geplaatst worden die niet volledig aansluit bij hun cultuur en gebruiken. Volgens Nahla* (26) is dit een probleem. Zij is zelf een islamitische pleegmoeder en vertelt aan FunX waarom het zo belangrijk is dat er meer islamitische pleeggezinnen komen. "Ieder kind verdient het om volledig mee te kunnen doen in een gezin."

Taboe

Nahla bekeerde zich een aantal jaar geleden tot de islam. Dit deed ze rond de tijd dat ze trouwde met haar man. Het koppel ondekte dat er een tekort is aan pleeggezinnen, met name islamitische pleeggezinnen, en besloten om zelf pleegouders te worden. Dit was best een grote stap voor hen, vooral omdat het onderwerp binnen de islamitische gemeenschap taboe is. "Familie is heel erg belangrijk binnen de gemeenschap en de community is op zichzelf ook best hecht. Maar wanneer een kind uit huis wordt geplaatst, wordt hier eigenlijk niet over gepraat", zegt Nahla.

Wat is pleegzorg?

Nederlands Jeugdinstituut omschrijft pleegzorg als een stelsel waarbij kinderen (tot en met 21 jaar oud) worden verzorgd en opgevoed door vervangende ouders. Een reden dat kinderen in de pleegzorg terecht kunnen komen is dat de ouders door verschillende oorzaken (tijdelijk of langdurig) niet (voldoende) in staat zijn om hun kinderen de juiste zorg en aandacht te bieden. De kinderen kunnen dan door een officiƫle instantie bij een pleeggezin geplaatst worden.

In 2022 waren er in Nederland 21.705 pleegkinderen en 16.608 pleeggezinnen om deze kinderen op te vangen. In totaal zijn er toen 2.228 pleegouders gestopt en ook weer 1.712 nieuwe pleegouders bij gekomen. In december 2022 waren er 561 kinderen die op de wachtlijst stonden voor een pleeggezin. Dat is 36% minder dan in 2021, volgens Pleegzorg Nederland.

Voordelen

De pleegouders kregen dan ook verbaasde reacties vanuit hun omgeving. "Een kind van een ander opvoeden, zou je dat wel doen?", was een van de reacties. Dit hield het koppel echter niet tegen om zich in te zetten voor een kindje die een veilig thuis nodig heeft. "We wisten echt wel dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn zou zijn. Het is erg intensief, want je weet dat deze kinderen problemen hebben en extra zorg nodig hebben." Desondanks zijn er volgens Nahla veel meer voordelen dan nadelen. "Ik zie echt dat ons pleegzoontje het heel erg naar zijn heeft en dat hij het steeds beter doet op school. Hem zien spelen en genieten is echt waar we het voor doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Diversiteit binnen de pleegzorg

Naast het feit dat het koppel hun pleegkindje een veilig thuis wil bieden, ziet Nahla ook hoe belangrijk de aansluiting van cultuur en religie is voor een kind. "Ons pleegzoontje zat eerst bij een wit, christelijk gezin, maar vond daar niet volledig zijn aansluiting. Ondanks dat het gezin wel rekening met hem hield door onder meer de Koran te lezen en apart vlees voor hem te bereiden." Toch kon het kindje niet helemaal meedraaien in het gezin. "De andere kinderen in dat gezin aten wel varkensvlees en gingen regelmatig naar de kerk, waar hij niet mee naartoe ging."

Het is volgens Nahla juist zo belangrijk dat een kind volledig mee kan doen in een gezin. "Pleegkinderen hebben al problemen met de hechting, dus als zij niet volledig geaccepteerd worden met de achtergrond die zij hebben, dan maak je het hen nog lastiger." Dat is ook de reden waarom Nahla en haar man de stap hebben gemaakt om pleegouders te worden. "De gebruiken en de cultuur die wij hebben, sluiten goed aan bij ons pleegzoontje. Denk aan bepaalde normen en waarden, maar ook aan islamitische tradities en feestdagen die wij vieren", aldus Nahla. De pleegmoeder benadrukt dat diversiteit binnen de pleegzorg dus echt heel erg belangrijk is, zodat "kinderen de mogelijkheid hebben om op te kunnen groeien met hun eigen cultuur".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eisen

Nahla merkt ook op dat er veel misvattingen zijn rondom de pleegzorg in het algemeen. "Mensen denken dat je welvarend moet zijn of getrouwd moet zijn om pleegouder te worden, maar dat hoeft helemaal niet. Er bestaan namelijk ook alleenstaande pleegouders." Daarnaast krijg je een vergoeding om de nodige dingen voor het kind te kunnen kopen, meent ze.

De pleegmoeder vertelt daarbij ook dat er heel veel verschillende vormen van pleegzorg bestaan. Zo kun je ook deeltijd pleegouder worden of alleen pleegouder zijn op vakanties en in de weekenden. "Er zijn zo veel verschillende opties. Als je pleegouder wil worden, dan is er vast een vorm die bij jou past." Je doet het immers om het kind een veilig thuis te geven, zodat het zo zorgeloos mogelijk opgroeit, aldus Nahla. "Dat is de kern waar pleegzorg om draait. Een kind een veilig thuis bieden, totdat de ouders in staat zijn om die zorg weer voor hen te dragen."

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie