Wat als er thuis geen geld is voor een laptop voor school?
- News
- Wat als er thuis geen geld is voor een laptop voor school?
Stel er is thuis geen geld, maar je wil toch lid worden van een voetbalclub of je hebt geld nodig om een laptop voor school te kopen. Wat nog te weinig kinderen (en ouders) weten, is dat er in elke gemeente regelingen zijn. Zo kunnen jongeren tussen de 12 en 18 die in armoede opgroeien in de gemeente Rotterdam bijvoorbeeld 500 euro krijgen om kleding te kopen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Onbekend en ingewikkeld
Uit onderzoek is gebleken dat de armoederegelingen voor kinderen nog veel te onbekend en ingewikkeld zijn. Er wordt maar weinig gebruik van gemaakt. Gemeentelijke kinderombudsman Stans Goudsmit vindt het hoog nodig dat dit verandert. Zij behandelt als kinderombudsman klachten over de gemeente, jeugdhulp en onderwijs.
"De regelingen staan wel op de gemeentelijke website, maar verstopt op plekken waar jongeren niet kijken", vertelt Goudsmit in Jouw Stad Rotterdam. "Bijvoorbeeld onder het tabje 'schulden'. En daar kijk je niet als je op zoek bent naar een gratis lidmaatschap van een voetbalclub." Volgens de kinderombudsman lukt het de gemeentes maar slecht om jongeren te bereiken die informatie zoeken. Dat kan veel beter volgens haar, bijvoorbeeld via Instagram.
Wat moet je doen als er thuis geen geld is en je hebt een laptop nodig voor school?
Regelingen in Rotterdam: sporten, laptops en kleding
In Rotterdam zijn er drie regelingen voor jongeren die in armoede opgroeien. Zij kunnen deze regelingen overigens niet zelf aanvragen, dat moeten hun ouders doen.
Voor financiële hulp bij het betalen van contributie bij sport of cultuur (zoals dansles of muziekles) kun je terecht bij Jeugdfonds Sport en Cultuur. Ouders moeten dan op zoek naar een intermediair, een tussenpersoon, die voor hen een aanvraag kan doen.
Heb je een laptop voor school nodig? Of geld om een schoolreisje te betalen? Dan kun je terecht bij Stichting Meedoen in Rotterdam. "Daarvoor moeten ouders naar een spreekuur om een aanvraag in te dienen en ze betalen een eigen bijdrage van 25 euro", aldus Goudsmit.
Ten slotte is er nog het Jeugdtegoed. Daarmee kan je spullen als schoolbenodigdheden, sportproducten of kleding kopen bij geselecteerde winkels. Jongeren tussen de 12 en 17 jaar krijgen dan 500 euro op hun Rotterdampas gestort.
Hulp
Woon jij in een andere gemeente dan Rotterdam en wil je meer weter over de regelingen in jouw gemeente? Je kunt dan het beste de website van je eigen gemeente checken. Ook kun je meer informatie vinden op Samenvoorallekinderen.nl