FunX Rotterdam

Feyenoord-hooligans krijgen taakstraf voor mishandeling scheidsrechter

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Feyenoord-hooligans krijgen taakstraf voor mishandeling scheidsrechter

Twee leden van de harde kern van Feyenoord zijn veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur voor het mishandelen van een scheidsrechter. Het incident vond plaats tijdens een supporterstoernooi op 16 juni en kwam recent aan het licht door een onderzoek van BOOS en NRC. De scheidsrechter, een 21-jarige vrijwilliger, liep hoofdwonden en een hersenschudding op door de mishandeling.

Rechter veroordeeld hooligans tot taakstraf

De Rotterdamse politierechter veroordeelde de mannen tot openlijke geweldpleging. Tijdens de zitting werden beelden van de mishandeling getoond. Deze mishandeling zou hebben plaatsgevonden nadat de scheidsrechter iemand een rode kaart uitdeelde. De 36-jarige Toon K. bekende bij de politie dat hij de scheidsrechter had geschopt, omdat hij naar eigen zeggen schrok van het gescheld van de arbiter. Op de beelden is ook te zien dat de 27-jarige Damian K. een klap uitdeelde. De rechter noemde het geweld tegen de vrijwilliger "totaal ongepast" en "kwalijk". De straffen zijn conform de eis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie sprak harde woorden: "Als je het niet eens bent met de beslissing van de scheidsrechter, blijf dan alsjeblieft thuis."

Feyenoord probeerde aangifte mishandeling te voorkomen

Volgens BOOS en NRC zou Feyenoord het slachtoffer hebben gevraagd geen aangifte te doen. Een medewerker van de afdeling supporterszaken stelde voor om het incident "buiten justitie om" op te lossen nadat de scheidsrechter de namen van de daders vroeg. Deze wilde de medewerker van Feyenoord niet geven. Toch werden de mannen opgespoord en stonden ze terecht. Beide mannen hebben zich ziek gemeld en waren niet aanwezig bij de uitspraak.

Problemen Feyenoord met harde kern

In het onderzoek van BOOS werd gesteld dat de club moeite heeft om grip te krijgen op hun harde kern. Zo onthulde Tim Hofman dat leden van de harde kern zich meerdere keren hebben misdragen, waaronder bedreigingen aan het adres van burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn dochter. Ook bleek in 2022 dat iemand met een stadionverbod een sleutel van De Kuip in bezit had, wat vragen opriep over de veiligheid in het stadion. Bovendien zou een Feyenoord-supporter een dode rat met een dreigbrief naar een andere supporter hebben gestuurd vanwege zijn steun aan de Roze Kameraden. Feyenoord heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van BOOS en het NRC.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie