Sport

Racisten in Italië maken huidskleur wit op muurschildering van medaillewinnares Paola Egonu

foto: EPA & Twitterfoto: EPA & Twitter
  1. Newschevron right
  2. Racisten in Italië maken huidskleur wit op muurschildering van medaillewinnares Paola Egonu

De Italiaanse volleybalster Paola Egonu presteerde het om een gouden medaille te winnen op de Olympische Spelen. De Italiaanse atlete met Nigeriaanse roots heeft met deze mooie prestatie haar land goed op de kaart gezet. Ze werd in haar land dan ook geëerd met een muurschildering. Echter, sommige racisten in Italië vonden het niet fijn dat Egonu afgebeeld werd met haar eigen huidskleur. Daarom besloot iemand om haar donkere huiskleur over te schilderen met een roze kleur, zodat Egonu er wat witter uit zou zien.

Paola Egonu muurschildering

Het initiatief om Paola Egonu te eren met een muurschildering komt van de straatartiest Laika. Met de muurschildering wilde ze graag voor meer inclusie en gelijkheid zorgen, in zowel de sportwereld als de maatschappij. In de volleybal verwerkte Laika de woorden: “Stop racisme, haat en xenofobie.” Volgens Laika is racisme een groot probleem in Italië. Over de overwinning van Paola Egonu zei ze: “Deze overwinning is een harde klap voor alle mensen die tegen een Italië zijn waarin mensen van verschillende etniciteiten samenleven.”

foto: Twitter

Paola Egonu muurschildering voor racisten

Racisten maken huiskleur wit

Het antiracisme-gebaar van Laika viel niet goed bij sommige mensen. Sterker nog: het probleem dat Laika met haar eerbetoon wilde aankaarten, werd juist extra bevestigd door de bekladding. Voor de racisten in Italië staat zwart succes helaas niet in hun woordenboek. Zo werden het gezicht, de benen en de armen van de 25-jarige Paolo Egonu aangepast van kleur. Laika heeft inmiddels gereageerd op de racistische actie: “Racisme is een kwaadaardig gezwel waarvan Italië moet genezen.”

foto: EPA

Paola Egonu na bekladding van racisten

Racisme in Italië tijdens sport

Het is niet voor het eerst dat Paola Egonu te maken heeft met racisme in haar eigen land. De volleybalster besloot in 2022 om een tijdje te stoppen met haar interlandcarrière vanwege aanhoudend racisme. Ook in het voetbal hebben de Italiaanse supporters zich meermaals van hun slechtste kant laten zien. Zo zijn de Italiaanse voetballers Moise Kean en Mario Balotelli in het verleden racistisch bejegend om hun huiskleur.

Inmiddels is de muurschildering hersteld door een vrouw die de witte huidskleur weghaalde door het over te trekken. Paola Egonu heeft nog niet gereageerd op de racistische actie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie