Sport

KNVB treedt hard op tegen homofobie in voetbalstadions

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. KNVB treedt hard op tegen homofobie in voetbalstadions

Goed nieuws! De KNVB gaat actie ondernemen tegen bezoekers in voetbalstadions die het woord 'homo' als scheldwoord gebruiken. Dit betekent dat er wordt opgetreden als toeschouwers dit woord gebruiken om bijvoorbeeld spelers of scheidsrechters te beledigen.

Homofobe spreekkoren

Vanaf het komende seizoen worden er strengere maatregelen genomen tegen homofobe spreekkoren in voetbalstadions. Als er spreekkoren gericht op een individu zijn en deze massaal, herhaaldelijk en/of langdurig plaatsvinden, zal de stadionspeaker eerst de daders waarschuwen. Als de daders na twee waarschuwingen doorgaan, wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. De personen die verantwoordelijk zijn voor de spreekkoren zullen worden opgespoord en krijgen een stadionverbod van maximaal achttien maanden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Concrete stappen

''Het maakt niet uit wie je bent, voetbal is er voor iedereen'', aldus Marianne van Leeuwen, directeur van het betaald voetbal. Ze benadrukt dat er geen plaats is voor spreekkoren waarin het woord 'homo' als scheldwoord wordt gebruikt. De KNVB en de voetbalgemeenschap hebben gezamenlijk deze grens bepaald. Nu worden er concrete stappen genomen en de resultaten zullen worden geƫvalueerd om te zien of ze het gewenste effect hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie