Sport

Sifan Hassan schrijft geschiedenis: goud op olympische marathon en record verbroken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sifan Hassan schrijft geschiedenis: goud op olympische marathon en record verbroken

Sifan Hassan heeft zondag geschiedenis geschreven door goud te winnen op de olympische marathon in Parijs. Met deze prestatie voltooit de Nederlandse atlete een unieke trilogie in de olympische geschiedenis, nadat ze eerder al brons veroverde op zowel de 5.000 als de 10.000 meter.

Olympisch record verbroken

Hassan legde de 42,195 kilometer af in een indrukwekkende tijd van 2:22.55, waarmee ze het olympische record van de Ethiopische Tiki Gelana uit 2012 (2:23.07) verbrak. In de laatste 200 meter van de race leverde Hassan een bloedstollend sprintduel met de Ethiopische Tigst Assefa, waarbij ze haar concurrente op het nippertje wist te passeren. Assefa eindigde uiteindelijk drie seconden later, terwijl het brons naar Hellen Obiri uit Kenia ging met een tijd van 2:23.10.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Unieke trilogie

Met deze gouden medaille heeft Hassan haar zesde olympische medaille op haar naam staan. Eerder deze Spelen veroverde ze al brons op zowel de 5.000 als de 10.000 meter. Niet eerder heeft een vrouw op de Olympische Spelen deze combinatie van drie afstanden aangedurfd, wat Hassan's prestatie des te indrukwekkender maakt. De enige atleet die eerder iets vergelijkbaars presteerde, was de Tsjech Emil Zátopek, die in 1952 op de Spelen van Helsinki goud won op de 5.000 meter, 10.000 meter én de marathon.

Daarnaast is Hassan nu de eerste atlete in de geschiedenis die olympische medailles heeft gewonnen op de 1.500, 5.000, 10.000 meter én de marathon. Drie jaar geleden in Tokio pakte ze al goud op de 5.000 en 10.000 meter, en brons op de 1.500 meter.

Onverslaanbaar

Tijdens de marathon bleef Hassan het grootste deel van de tijd in de kopgroep. Het pittige parcours zorgde ervoor dat de rensters elkaar voortdurend onder druk zetten, maar geen enkele ontsnapping wist de titelfavorieten te bedreigen. Na 28 kilometer leek Hassan even in de problemen te komen tijdens een zware klim, waarbij ze een achterstand van ongeveer tien seconden opliep. Maar zodra het parcours weer vlak werd, wist ze zich weer bij de koplopers te voegen.

In de laatste kilometer bleek Hassan onverslaanbaar. Samen met de Keniaanse atletes Sharon Lokedi en Hellen Obiri, en de Ethiopische Tigst Assefa, streed ze om de medailles. Wereldrecordhoudster en titelverdedigster Peres Jepchirchir was eerder verrassend afgehaakt. Lokedi moest in de slotkilometer afhaken, waardoor Hassan al verzekerd was van een medaille. Met een laatste eindsprint stelde ze de gouden medaille veilig en schreef ze geschiedenis.

Ster advertentie
Ster advertentie