Sport

Wat verdient de winnaar van het EK eigenlijk, los van een trofee?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wat verdient de winnaar van het EK eigenlijk, los van een trofee?

Vanavond is eindelijk de finale van het EK 2024. Spanje en Engeland nemen het tegen elkaar op om zichzelf uiteindelijk de Europees kampioen te noemen. Maar los van een trofee, wat wint de EK-winnaar eigenlijk?

PRIJZENGELD

De winnaar van het toernooi kan rekenen op een flinke financiële beloning. De Europese voetbalbond (UEFA) heeft het prijzengeld voor de EK-winnaar vastgesteld op 10 miljoen euro. Dit bedrag komt bovenop de eerdere verdiensten die de teams tijdens het toernooi hebben verzameld. Het prijzengeld voor de winnaar is een aanzienlijke motivatie voor de finalisten om alles te geven in de beslissende wedstrijd.

WINST PER WEDSTRIJD

Naast het prijzengeld voor de kampioen, zijn er gedurende het toernooi verschillende bedragen te verdienen. Elk team dat deelneemt aan het EK ontvangt een startpremie van 9,25 miljoen euro. Daarnaast zijn er bonussen voor prestaties in de groepsfase en de knock-out rondes. Voor elke overwinning in de groepsfase krijgen teams 1,5 miljoen euro en voor een gelijkspel 750.000 euro. De teams die de kwartfinales bereiken, ontvangen 3,25 miljoen euro en voor de halve finales is er een beloning van 5 miljoen euro. Nederland heeft dus in totaal een bedrag van meer dan 18 miljoen euro bij elkaar gevoetbald.

Mocht een team het toernooi ongeslagen winnen, dan kan het totale prijzengeld oplopen tot 34 miljoen euro. Dit is inclusief de startpremie, de bonussen voor overwinningen en de uiteindelijke winstpremie. Spanje maakt hier dus kans op, gezien hun sterke prestaties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

EUROPEES KAMPIOEN

Zowel Spanje als Engeland zullen dus gemotiveerd zijn om de titel te winnen, niet alleen voor de eer, maar ook voor het aanzienlijke prijzengeld dat de voetbalbonden kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van de sport in hun respectieve landen. Het winnen van het EK zou een enorme boost zijn voor de voetbalprogramma's in beide landen en kan bijdragen aan toekomstige successen op internationaal niveau. En natuurlijk niet geheel onbelangrijk: je kan je als speler en land de komende 4 jaar Europees kampioen noemen.

Ster advertentie
Ster advertentie