Sport

Beachvolleyballer (29) mee naar Olympische Spelen ondanks verkrachting van 12-jarig meisje

foto: YouTube
  1. Newschevron right
  2. Beachvolleyballer (29) mee naar Olympische Spelen ondanks verkrachting van 12-jarig meisje

De Olympische Spelen in Parijs gaan binnenkort van start. Ook het Nederlandse beachvolleybalteam zal hier binnenkort aan deelnemen. Echter, heeft de deelname van beachvolleyballer Steven van de Velde veel stof doen opwaaien. In het verleden heeft Van de Velde dertien maanden in de gevangenis gezeten voor het verkrachten van een twaalfjarig meisje.

Verkrachting twaalfjarig meisje

Steven van de Velde leerde op negentienjarige leeftijd een twaalfjarig Engels meisje kennen via Facebook. Naar aanleiding van een onlinegesprek dat hij met haar voerde, reisde hij in 2014 af naar Engeland om haar te ontmoeten. Ondanks dat Van de Velde haar leeftijd wist, had hij toch seks met haar. In 2016 werd hij door de rechtbank in Engeland veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Na twaalf maanden mocht hij het restant van zijn straf in Nederland uitzitten. Omdat de daad van Van de Velde volgens de Nederlandse wet geen verkrachting is, maar ontucht, viel de strafmaat lichter uit in Nederland. Daarom kwam de beachvolleyballer een maand na zijn aankomst in Nederland vrij.

Reactie Van de Velde 2018

In 2018 gaf Steven van de Velde een groot interview waarin hij aangaf dat de verkrachting "de grootste fout van zijn leven was". Naar eigen zeggen wist hij op negentienjarige leeftijd niet dat hij verkeerd bezig was. Volgens Justitie was de kans op recidive van Van de Velde erg klein. In 2018 mocht hij weer prof worden van de beachvolleybalbond en inmiddels heeft Van de Velde ook deelgenomen aan het EK.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie slachtofferorganisaties

Nu staat Van de Velde voor zijn debuut op het grootste sportevenement ter wereld. Dit doet veel wenkbrauwen fronsen van mensen in het binnen- en buitenland. Vele mensen vragen zich hardop af of een veroordeelde pedofiel en verkrachter wel een podium mag krijgen op de Olympische Spelen. Internationale slachtofferorganisaties zoals Sport & Rights Alliance, Kyniska Advocacy en The Army of Survivors hebben het Internationaal Olympisch Comité opgeroepen om Steven van de Velde te weren van deelname aan de Olympische Spelen. Kate Seary, directeur van de Britse organisatie Kyniska Advocacy, stelt dat "sportieve bekwaamheid nooit hoger mag staan dan iemands misdadige verleden". Volgens Seary is de deelname van Van de Velde een totaal gebrek aan respect voor het slachtoffer.

Reactie volleybalbond en NOC*NSF

De Nederlandse volleybalbond Nevobo en Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF staan volledig achter Steven van de Velde. Beide organisaties zijn van mening dat er geen reden is om te twijfelen aan de 29-jarige beachvolleyballer. "Hij toont zich een voorbeeldig prof en mens en er is sinds zijn terugkeer geen enkele aanleiding geweest om aan hem te twijfelen", aldus beide organisaties. "Steven heeft zijn straf uitgezeten en zijn uitzending naar Parijs volledig verdiend."

Ster advertentie
Ster advertentie