Memphis Depay komt vrijdag 45 minuten in actie tegen Ecuador
- News
- Memphis Depay komt vrijdag 45 minuten in actie tegen Ecuador
Memphis Depay komt aanstaande vrijdag in de wedstrijd tegen Ecuador 45 minuten in actie. De FC Barcelona-speler is sinds zijn rentree afgelopen maandag tegen Senegal toe aan meer speeltijd, maar kan nog geen hele wedstrijd voetballen.
"Niet zo veel last gehad"
Memphis speelde afgelopen maandag, tijdens de eerste WK-wedstrijd van Oranje tegen Senegal, 30 minuten. Het was zijn eerste wedstrijd sinds hij in september geblesseerd raakte. Volgens bondscoach Louis van Gaal heeft de 28-jarige international "niet zo veel last gehad" van een half uur speeltijd. Daarom is er besloten om hem nu 45 minuten in te zetten.
Eerste of tweede helft?
Van Gaal wilde niet kwijt of Memphis de eerste helft speelt of in de tweede helft het veld op zal komen. Die keuze houdt hij nog even geheim om de bondscoach van Ecuador niet "wijzer te maken dan hij al is". Tegen Senegal kwam de 28-jarige aanvaller pas de laatste dertig minuten in actie.
"Hij moet zich bewijzen"
Van Gaal wil de speeltijd van Memphis opbouwen, zodat de voetballer uiteindelijk volledige wedstrijden kan spelen als Oranje in de knock-outfase terechtkomt. Ook hoopt Van Gaal dat Memphis het niveau haalt van belangrijke Oranjespelers uit 2014. "In 2014 had ik Arjen Robben en Robin van Persie voorin staan en Wesley Sneijder op het middenveld. Dat waren de spelers van hoog niveau, die wedstrijden voor mij beslisten. Nu heb ik Frenkie de Jong. En Memphis kan dat niveau ook aantikken. Maar dat moet hij nog bewijzen dit WK."
WK voetbal in Qatar
Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.
Sportwashing
Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.