Sport

Baas: Cody Gakpo als vierde Nederlander ooit topscorer EK

1. Newschevron right
  2. Baas: Cody Gakpo als vierde Nederlander ooit topscorer EK

Cody Gakpo heeft zich gekroond tot topscorer van het EK 2024. Na Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp en Marco van Basten is de 25-jarige aanvaller de vierde Nederlander ooit die de titel weet te winnen. Gakpo wint de prijs niet in zijn eentje: met drie doelpunten op het toernooi in Duitsland is hij gedeeld topscorer geworden.

Gakpo topscorer EK

Gakpo zal vooral balen dat de laatste goal van Oranje tegen Turkije de boeken ingaat als een eigen doelpunt. Daardoor blijft de 25-jarige aanvaller van Liverpool steken op drie goals en deelt hij de topscorerstitel met maar liefs vijf spelers. Zijn doelpunten tegen Polen, Oostenrijk en Roemenië brengen hem namelijk op gelijke hoogte met Harry Kane (Engeland), Georges Mikautadze (Georgië), Jamal Musiala (Duitsland), Ivan Schranz (Slowakije) en Dani Olmo (Spanje).

Ook Patrick Kluivert (vijf goals in 2000) en Dennis Bergkamp (drie goals in in 1992) moeten hun topscorerstitel delen met anderen. Marco van Basten is de enige Nederlander ooit die alleen topscorer werd van een EK. Hij scoorde vijf doelpunten op het door Nederland gewonnen EK van 1988.

Spanje wint EK 2024

De laatste wedstrijd van het EK 2024 werd gisterenavond gespeeld in Berlijn. In een spannend duel won Spanje met 2-1 van Engeland. Opnieuw waren het de jongelingen Lamine Yamal en Nico Williams die veel indruk maakten, waarbij laatstgenoemde de openingstreffer voor zijn rekening nam. Hoewel Engeland nog op gelijke hoogte kwam door Cole Palmer, zorgde invaller Mikel Oyarzabal voor de beslissing door in de 86e minuut de winnende goal te maken.

Met de winst is Spanje het eerste land ooit met vier Europese titels. Daarmee gaat het Duitsland voorbij. Voor Nederland eindigde het EK 2024 in de halve finale. Door een doelpunt in de negentigste minuut verloor Oranje met 2-1 van finalist Engeland.