Sport

Nike verwijdert reclamefilmpje na ophef over Koerdistan-referentie

  1. Newschevron right
  2. Nike verwijdert reclamefilmpje na ophef over Koerdistan-referentie

Onlangs kwam Nike met een gloednieuwe reclamevideo waarin ze de nieuwste Nike Air Zoom schoen promootte. Verschillende sporthelden zoals Kylian Mbappé kwamen erin voor en Nike had het, zoals te zien was, weer groots aangepakt. Echter verwijderde Nike het filmpje verbazingwekkend genoeg na een paar dagen. Dit omdat het nummer onder de video over Koerdistan ging, en dat veroorzaakte flink wat ophef.

Verwijderde video

De track Gold, die onder de Nike-video stond, veroorzaakte veel ophef. In het nummer rapte de Koerdische artiest Biji: “I like to wear my gold, like a Kurdish mum. London to Kurdistan.” Deze muzikale ode aan Koerdistan zorgde voor veel kritiek in de reacties van de Nike-video. Het lijkt erop dat Nike besloot om gehoor te geven aan de kritiek, want niet lang daarna haalden ze de video offline. De video is nu dus niet meer te zien op YouTube. Wel kun je de video nog zien op de website van Nike, maar dat is een versie zonder muziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koerdistan en Turkije

Nike heeft nooit een verklaring afgelegd over waarom ze de video offline hebben gehaald. Volgens sommigen komt dat door de invloed van Turkse nationalisten. Het is namelijk zo dat het Koerdische volk verspeid is over landen zoals Turkije, Syrië, Irak en Iran. Na de val van het Ottomaanse Rijk ruim een eeuw geleden, wilde het Koerdische volk een eigen staat, maar die hebben ze tot op heden niet gekregen. Dit leidt tot de dag van vandaag tot vele conflicten tussen de Turkse regering en de Koerdische partij PKK.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek op Nike

Het verwijderen van de video leverde Nike de nodige kritiek op. Zo schreef iemand op X: “Waarom wordt alles wat Koerdisch is ineens politiek gemaakt?” Een andere person schreef in een persoonlijk statement: “Jullie kunnen ons niet verborgen houden. Verwijder de video maar. Video’s komen en gaan, maar Koerdistan zal voor altijd blijven.”

Nike heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Ster advertentie
Ster advertentie