Sport

Paralympiër Noah Mbuyamba deelt inspirerend verhaal: “Verloor been door scooterongeluk”

foto: YouTube: TeamNL
  1. Newschevron right
  2. Paralympiër Noah Mbuyamba deelt inspirerend verhaal: “Verloor been door scooterongeluk”

De 25-jarige verspringer Noah Mbuyamba maakt zich op voor zijn deelname aan de Paralympische Spelen. De uit Limburg afkomstige atleet deelde zijn pijnlijke en indrukwekkende verhaal met het AD. Zo vertelde hij er altijd van gedroomd te hebben om profvoetballer te worden tot hij zijn been verloor na een noodlottig scooterongeluk. Mbuyamba heeft na deze heftige gebeurtenis het heft in handen genomen en is zich gaan focussen op atletiek.

Voetbaldroom van Noah Mbuyamba

Cristiano Ronaldo is altijd het grote voorbeeld geweest voor Noah Mbuyamba. De Portugese voetballegende schoot ze er vanuit alle hoeken en standen erin. Bij de Limburgse voetbalclub VV Scharn stond Noah Mbuyamba ook te boek als iemand die makkelijk scoorde. Zo stond hij in de belangstelling van verschillende profclubs. Naar eigen zeggen was het worden van profvoetballer de ultieme droom voor de 25-jarige Mbuyamba.

Noah Mbuyamba verloor been na scooterongeluk

In de zomer van 2017 kwam er op gruwelijk wijze een eind aan de droom van Noah Mbuyamba tijdens een vakantie in Indonesië. Hij verloor tijdens een scooterrit namelijk de macht over zijn stuur en knalde vervolgens tegen een boom aan. ”Ik had pijn, was in paniek en besefte opeens dat ik in een land zat dat qua medische kennis ver achterloopt op Nederland”, zo vertelde Mbuyamba. Door een inwendige zwelling was er sprake van een verstoring van de bloedtoevoer. Echter, dat werd niet geconstateerd door de dokters in Indonesië, maar vijf dagen later door een dokter in Singapore waar de atleet na het ongeluk heen werd gevlogen. Daar kreeg hij het nieuws dat zijn been was afgestorven en dus geamputeerd moest worden.

Ondanks deze heftige gebeurtenis heerste er vooral een dankbaar gevoel. Hierover zei Noah Mbuyamba: “Weet je wat het gekke is? Kort nadat ik uit narcose ontwaakte, was ik eigenlijk vooral blij dat ik niet dood was. Ik had zo veel bloed verloren tijdens de operatie, dat het echt kantje boord was geweest voor me, hoorde ik achteraf van de artsen. Vandaar dat ik sindsdien elke dag beloof wat te maken van dit leven.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Positieve mindset van atleet Noah Mbuyamba

Na het ongeluk heeft Noah Mbuyama allesbehalve stilgezeten. Hij behaalde namelijk zijn bachelordiploma geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Ook besloot hij om het sporten weer op te pakken in de vorm van atletiek. Hij begon met de 100 meter sprint en nu zal hij Nederland op de Paralympische Spelen vertegenwoordigen. In Parijs hoopt hij uiteindelijk een medaille te winnen. “Ik sta in Stade de France, het stadion waarvan ik als voetballer altijd heb gedroomd. Dat neemt niemand me meer af. Het is tijd om te shinen.”

Ster advertentie
Ster advertentie