Sport

Tyson Fury verliest voor het eerst in zijn carrière en bezorgt Usyk alle zwaargewicht wereldtitels

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tyson Fury verliest voor het eerst in zijn carrière en bezorgt Usyk alle zwaargewicht wereldtitels

Oleksandr Usyk heeft zaterdag in Saoedi-Arabië de wereldtitel in het zwaargewicht veroverd door Tyson Fury te verslaan. De Oekraïense bokser is nu de onbetwiste wereldkampioen bij alle federaties.

CRISTIANO RONALDO

Onder toeziend oog van voormalige wereldkampioenen zoals Anthony Joshua en voetbalsterren als Cristiano Ronaldo en Neymar, begon rond kwart voor één 's nachts (Nederlandse tijd) het "gevecht van de eeuw" in Riyad. Usyk startte sterk, maar Tyson Fury kreeg halverwege het gevecht meer controle. In de negende ronde wist Usyk "The Gypsy King" aan het wankelen te brengen met enkele rake klappen. Fury hield het net vol tot aan de bel. In de laatste drie ronden kon de 35-jarige Brit het tij niet meer keren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

EERSTE NEDERLAAG

Na twaalf intense rondes werd de 37-jarige Oleksandr Usyk door de jury als winnaar aangewezen. Twee van de drie juryleden gaven Usyk de meeste punten, met scores van 115-112 en 114-113. Het derde jurylid zag de strijd iets anders en gaf de voorkeur aan Fury met een score van 113-114. Deze uitslag betekent een historische mijlpaal in Usyk's carrière en een zeldzame nederlaag voor Fury. Voor Fury, die tot nu toe een indrukwekkend record van 34 overwinningen en één onbeslist gevecht had opgebouwd, was dit zijn allereerste verlies. Usyk daarentegen blijft ongeslagen met een perfect record van 22 overwinningen, wat zijn status als een van de grootste zwaargewichten van deze tijd alleen maar versterkt.

LENNOX LEWIS

Met deze overwinning bezit de Oekraïner nu alle wereldtitels in het zwaargewicht. Hij was al de wereldkampioen van de IBF, WBA, WBO en IBO federaties. Door ook de WBC-titel van de 35-jarige Fury over te nemen, schrijft hij geschiedenis in de bokswereld. Deze prestatie maakt Usyk de eerste bokser sinds Lennox Lewis in 1999 die alle grote titels in het zwaargewicht tegelijk in handen heeft. Toen Lewis deze prestatie leverde, betrof het nog slechts drie titels, wat Usyk's overwinning des te indrukwekkender maakt.

Ster advertentie
Ster advertentie