Sport

Toptalent Cavan Sullivan debuteerde op 14-jarige leeftijd: mag dat wel?

foto: YouTube: Major League Soccer
  1. Newschevron right
  2. Toptalent Cavan Sullivan debuteerde op 14-jarige leeftijd: mag dat wel?

Cavan Sullivan heeft geschiedenis geschreven als de jongste speler die ooit in Major League Soccer (MLS) heeft gespeeld. Het toptalent van Philadelphia Union was slechts 14 jaar 296 dagen oud toen hij debuteerde. Maar mag je op zo'n jonge leeftijd al profvoetballen?

Profvoetballer als tiener

Sullivan is dus nog een tiener, maar nu al een profvoetballer op het hoogste niveau. Sommigen denken wellicht dat dit in strijd is met de kinderarbeidswetten. Zo mag je in de Verenigde Staten pas op je veertiende een niet-gevaarlijke baan hebben. Daarbij mogen kinderen van 14 en 15 jaar oud alleen werken buiten schooluren. Dit wordt dan beperkt tot een aantal uren per dag en week om ervoor te zorgen dat hun schoolprestaties hier niet onder lijden.

Veel jonge atleten in de VS zijn bijvoorbeeld onderdeel van academies en opleidingsprogramma's die speciaal zijn ontworpen om hun professionele sport te combineren met hun opleiding. Dit gebeurt vaak onder toezicht en begeleiding om ervoor te zorgen dat de belangen van de jonge atleten worden beschermd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe zit dat bij Cavan Sullivan?

Een 14-jarige, zoals Sullivan, kan waarschijnlijk geen professioneel contract tekenen zonder dat dit in strijd is met de kinderarbeidswetten. Echter, de MLS heeft specifieke regels en uitzonderingen voor zulke jonge sporters. Zo wordt Sullivans carrière zorgvuldig begeleid door zijn familie en coaches om zijn talenten op zowel sportief als educatief vlak te blijven ontwikkelen.

Jongste Nederlandse profvoetballer

In Nederland mogen jongeren vanaf zestien jaar officieel een contract als profvoetballer tekenen, volgens de regels van de KNVB. Maar jonge talenten kunnen vaak al op jongere leeftijd bij een profclub spelen in de jeugdopleiding en deelnemen aan wedstrijden. In Nederland zou je jezelf dus kunnen ontwikkelen binnen een profclub, totdat je oud genoeg bent om een officieel contract te tekenen.

De jongste Nederlandse profvoetballer was de voormalig Ajax-speler Clarence Seedorf, die in 1992 debuteerde in de Eredivisie. Hij was toen 16 jaar en 242 dagen oud en speelde als invaller in de wedstrijd tegen FC Groningen. Seedorf groeide uit tot een van de meest succesvolle voetballers van zijn generatie. Het toptalent had een indrukwekkende carrière die hem naar verschillende topclubs en vele internationale titels leidde. Zo speelde Seedorf onder meer voor Real Madrid en AC Milan en won hij maar liefst vier keer de Champions League.

Ster advertentie
Ster advertentie