Sport

Franse EK-ganger Thuram geeft mening over radicaal-rechtse verkiezingsuitslag: “Triest”

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Franse EK-ganger Thuram geeft mening over radicaal-rechtse verkiezingsuitslag: “Triest”

Voetballers staan er algemeen om bekend geen publiekelijke uitspraken te doen over politieke kwesties. Marcus Thuram kiest ervoor om dat wel te doen. Zo sprak de international van de Franse ploeg zich tijdens een persconferentie uit over de verkiezingsuitslag van zijn land. Daarbij kwam de radicaal-rechtse Rassemblement National partij van Marine Le Pen als absolute winnaar uit de koker.

Franse verkiezingen

Rassemblement National kreeg tijdens de Europese verkiezingen in Frankrijk ruim 31 procent van de stemmen. Partijleider Marine Le Pen staat erom bekend radicaal-rechts te zijn. Zo heeft ze zich ingezet om islamitische klederdracht te verbieden in Frankrijk. Thuram is dan ook niet te spreken over haar verkiezingswinst. "De situatie is triest. Het is heel ernstig", zei Thuram nadat hem gevraagd werd naar zijn mening over de verkiezingsuitslag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politieke mening als voetballer

Thuram was met zijn uitlatingen de eerste speler van de Franse EK-selectie die zich inhoudelijk uitliet over de verkiezingsuitslag. De andere spelers en de bondscoach hebben mensen alleen maar opgeroepen om te gaan stemmen. Volgens Thuram waren alle Franse spelers echter geschokt nadat bekend werd dat Marine Le Pen de verkiezingen had gewonnen. "We moeten als burgers dagelijks blijven vechten, zodat Rassemblement National niet aan de macht komt. We moeten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen." Echter, volgens Thuram is enkel stemmen niet genoeg. "We moeten onszelf afvragen hoe we op dit punt zijn gekomen."

Opvoeding vader Thuram

Marcus Thuram heeft zijn politieke betrokkenheid niet van een onbekende. Ook zijn vader, oud-Frankrijk-international Lilian Thuram, sprak zich vaak uit over politieke kwesties tijdens zijn succesvolle voetbalcarrière. "Dankzij mijn vader heb ik voldoende verstand om over deze situatie te kunnen praten." Thuram vervolgt met: "Dat komt ook door mijn opvoeding. Ik zie het als mijn verplichting om bepaalde boodschappen over te brengen, omdat veel mensen me op verschillende netwerken volgen."

Ster advertentie
Ster advertentie