Semenya verliest testosteronzaak: gedwongen medicatie of stoppen
- News
- Semenya verliest testosteronzaak: gedwongen medicatie of stoppen
Stel je voor: je bent tweevoudig Olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter. Geweldig natuurlijk. Toch beslist de internationale atletiekfederatie IAAF dat je medicijnen moet gaan slikken. Waarom? Omdat je volgens hen, simpel gezegd, te mannelijk bent.
TESTOSTERON
Het is het verhaal van de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya. De 28-jarige atlete heeft een te hoge testosteronspiegel. Dat is volgens de IAAF oneerlijk tegenover concurrerende atletes. Zo besloot de IAAF het reglement aan te passen: atletes met een te hoog testosterongehalte die de 400 tot 1500 meter lopen, moeten hormoontherapie volgen. Oneens met de nieuwe regel besloot Semenya een rechtszaak aan te spannen tegen de internationale atletiekfederatie. Helaas zonder succes. Vandaag besloot het internationaal sporttribunaal CAS de IAAF in het gelijk te stellen.
BESLUIT
Het CAS-panel beoordeelde dat de maatregel noodzakelijk is, ondanks dat deze een bepaalde mate van discriminatie bevat. Het panel besloot dat dergelijke discriminatie een redelijk en eerlijk middel is om de integriteit van vrouwenatletiek te behouden.
REACTIE
In een statement dat vandaag door haar advocaten uitgebracht werd, stelt Semenya dat de maatregelen van de IAAF altijd specifiek op haar gericht waren. "De IAAF heeft mij het afgelopen decennium proberen te vertragen. Dit heeft me eigenlijk alleen maar sterker gemaakt. De beslissing van het CAS zal mij niet tegenhouden. Ik zal weer opstaan en jonge vrouwen en atletes in Zuid-Afrika en de rest van de wereld blijven inspireren."
Lees ook
Sport
Waarom de testosteronzaak van Semenya belangrijk is voor de hele sportwereldSport
Arne Slot ondanks ontslag overtuigd van Erik ten Hag: “Gaan hem weer zien bij een topclub”Sport
Jade Anna niet onder de indruk van beledigende Feyenoord-fans: "Ben trots op Kenneth"Sport
Brian Brobbey wilde graag getraind worden door Marco van Basten: “Marco had geen zin”