Kim Jong-un bant wedstrijden van Tottenham Hotspur vanwege nationaliteit aanvoerder Son Heung-min
- News
- Kim Jong-un bant wedstrijden van Tottenham Hotspur vanwege nationaliteit aanvoerder Son Heung-min
Voetbalfans in Noord-Korea hebben weer pech. Dictator Kim Jong-un heeft wedstrijden van Tottenham Hotspur in de ban gedaan. De reden? Spurs-aanvoerder Son Heung-min is Zuid-Koreaans en dat ligt gevoelig in het streng gecontroleerde land.
Premier League censuur in Noord-Korea
In Noord-Korea kunnen voetbalfans op staatszender KCTV samenvattingen kijken van grote competities zoals de Premier League en internationale toernooien. Maar daar worden steeds meer restricties op gezet. Waar eerder ook wedstrijden uit de Bundesliga, La Liga, Ligue 1 en Serie A te zien waren, zijn die inmiddels verdwenen.
Nu gaat Kim Jong-un nog een stap verder door Tottenham-wedstrijden te verbieden. Dit is niet de eerste keer dat hij voetbal censureert om politieke redenen. Eerder werden ook wedstrijden van Wolverhampton (Hwang Hee-chan) en Brentford (Kim Ji-soo) uit het aanbod geschrapt, omdat zij Zuid-Koreaanse spelers in hun selectie hebben.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Politiek beïnvloedt sportkeuzes in Noord-Korea
Dit verbod laat opnieuw zien hoe politiek en sport in Noord-Korea nauw met elkaar verweven zijn. Waar voetbal in veel landen een manier is om mensen samen te brengen, wordt het hier juist ingezet als politiek instrument. Noord-Korea heeft een lange geschiedenis van het censureren van sportevenementen om ideologische redenen.
Zo werd in 2010 de WK-groepswedstrijd van Noord-Korea tegen Portugal, waarin ze met 7-0 verloren, abrupt van de Noord-Koreaanse tv gehaald nadat het team op achterstand kwam. De overheid wilde voorkomen dat burgers de vernedering van hun nationale ploeg zagen. Ook worden Noord-Koreaanse sporters vaak onder strikte controle gehouden en moeten ze na internationale competities uitgebreide “zelfkritieksessies” ondergaan als ze niet presteren zoals verwacht.
Daarnaast is er het geval van de Olympische Spelen. In 2021 werd Noord-Korea door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geschorst omdat het zich had teruggetrokken uit de Tokyo 2020 Spelen onder het mom van coronarisico’s, terwijl de werkelijke reden waarschijnlijk was dat het regime niet wilde deelnemen aan een evenement waar Zuid-Koreaanse atleten prominent aanwezig waren.
Breder patroon
Het land staat natuurlijk bekend om haar censuur. In 2021 verbiedde Kim Jong-un bijvoorbeeld leren jassen, zodat zijn stijl niet kan worden nageaapt. Deze censuur van Tottenham-wedstrijden past dus in een breder patroon van de Noord-Koreaanse overheid om invloed van het buitenland – en met name van Zuid-Korea – zoveel mogelijk te beperken. Terwijl Son Heung-min wereldwijd geroemd wordt als een van de beste Aziatische voetballers ooit, zal hij voor Noord-Koreaanse kijkers zo goed als onzichtbaar blijven.
De ironie? Kim Jong-un schijnt zelf een grote fan van Manchester United te zijn. Uitgerekend dat team speelt deze zondag tegen Tottenham, maar de dictator zal die wedstrijd dus niet op tv kunnen zien. Hoe groot zijn voetballiefde ook is, politiek gaat in Noord-Korea altijd voor.
Lees ook
Sport
Nieuw hoogtepunt voor Lamine Yamal: stervoetballer nu ambassadeur van koptelefoonmerkSport
Arnaut Danjuma over de kracht die de islam hem geeft: "Gegroeid door het geloof"Sport
Lamine Yamal krijgt nieuw contact en schrijft geschiedenis bij FC Barcelona: "Bestbetaalde speler"Sport
Quincy Promes verwelkomt YouTubers in Dubai en onthult: “Rusland is mijn thuis”