Sport

Bizar: Memphis en Wijnaldum moeten “normaal doen” volgens columnist de Volkskrant

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bizar: Memphis en Wijnaldum moeten “normaal doen” volgens columnist de Volkskrant

Het Nederlands Elftal wist zijn tweede groepsfasewedstrijd tegen Frankrijk te eindigen met een doelpuntloos gelijkspel. Beide ploegen presteerden niet op de toppen van hun kunnen. Frankrijk miste enorm veel kansen, terwijl Nederland niet echt noemenswaardige kansen wist te creëren. Kortom, genoeg inhoudelijke stof om te bespreken als het gaat om de wedstrijd.


Echter, vond de Volkskrant columnist Peter Middendorp, het een beter idee om het vooral over het uiterlijk van Oranjespelers Memphis Depay en Georginio Wijnaldum te hebben. "Memphis heeft altijd wat nieuws, het kan nooit eens gewoon", zo schreef Middendorp naar het vaderlandse motto: "Doe maar gewoon want dan doe je al gek genoeg."

Hoed

Peter Middendorp kan zich als de dag van gisteren herinneren dat hij de toen 20-jarige Memphis Depay zag schitteren op het WK 2014. Depay, die met twee WK-goals belangrijk was in de behaalde derde plaats, was volgens de columnist iemand die zijn vragen "met lichte spot beantwoordde". Middendorp zag tien jaar terug al in zijn glazen bol dat Depays bescheidenheid als sneeuw voor de zon zou verdwijnen.

En ja hoor, toen kwam het! Memphis Depay kwam één jaar na dat WK in Brazilië aanzetten met een hoed op zijn hoofd. Orakel Middendorp kreeg gelijk in al zijn voorspellingen. Die Depay moest haast wel vol zitten met arrogantie wilde hij het in zijn hoofd halen om met een hoed naar het Nederlands Elftal te komen. Schandalig! Volgens Orakel Middendorp had Depay toen al een voorbeeld moeten nemen aan een perfecte schoonzoon zoals Arjen Robben. Of Klaas-Jan Huntelaar. Of Daley Blind. Of Davy Klaassen. Of elke andere witte speler van het Nederlands Elftal.

Manier van juichen

Schoolmeester Middendorp heeft niet alleen wat aan te merken op de kledingstijl van de 30-jarige voetballer. Ook met zijn manier van juichen is er wat mis volgens de columnist. Zo zegt hij: "Doelpunten viert hij door een tijdlang onbewogen voor het juichende legioen te gaan staan, met de ogen dicht en de vingers in de oren. Zo is hij blind en doof voor kritiek, wat natuurlijk mooi is voor hem, en voor de rest een beetje stom." Het lijkt mij in het geval van Depay heel handig om blind en doof te zijn voor de nutteloze commentaren van mensen zoals Johan Derksen, Valentijn Driessen en Peter Middendorp.

Saudi-Arabië

Memphis Depay is niet de enige die op Middendorps kritiek kan rekenen. Ook Georginio Wijnaldum moet zijn oren gespitst houden voor de wijze lessen van de alwetende columnist. Volgens Middendorp is het een schande dat Wijnaldum in Saudi-Arabië is gaan voetballen. Het is namelijk een land wat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Er worden mensen gemarteld en geëxecuteerd, zo stelt Middendorp. Ah, ja. Was er niet nog een ander land in het Midden-Oosten wat precies hetzelfde doet de afgelopen acht maanden (lees: 75 jaar)? Als ik me goed kan herinneren vindt dat geweld ook nog eens plaats met steun van de Nederlandse overheid. Iets met F-35 onderdelen en meer dan 35.000 vermoorde mensen in acht maanden tijd?

Kapsel Wijnaldum

Net wanneer je het absoluut niet verwachtte, begint Petertje Middendorp dan toch over het uiterlijk van Wijnaldum. Volgens Middendorp staat de cornrow-coupe van Wijnaldum symbool voor zijn “morele domheid”. Hierover zegt Middendorp: “Wijnaldum heeft zich hetzelfde kapsel als Memphis aangemeten. Ingevlochten achterover, met een bijbehorende baard. Bij Wijnaldum heeft de haardracht niet hetzelfde Warrior-effect. Integendeel eigenlijk – zijn morele domheid wordt er alleen maar extra door benadrukt.”

We komen weer terug bij het motto des vaderlands. Met “normaal gedrag” wordt in de context van Middendorp natuurlijk "wit gedrag bedoeld". In eerste instantie vallen Depay en Wijnaldum volgens Middendorp al op vanwege hun huidskleur. Volgens de schoolmeester is het in het geval van Depay en Wijnaldum (en elke andere persoon van kleur) belangrijk om er zo neutraal mogelijk uit te zien. Daar horen tierelantijntjes zoals cornrows, hoedjes en zweetbanden niet bij.

DISCLAIMER: De meningen in dit stuk zijn van de schrijver zelf en staan niet voor FunX als geheel.

Ster advertentie
Ster advertentie