Sport

Woede om 24/7 bewaking van Israëlische atleten tijdens Spelen: “Moeten geboycot worden”

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Woede om 24/7 bewaking van Israëlische atleten tijdens Spelen: “Moeten geboycot worden”

Israël zal dit jaar zoals gewoonlijk met een delegatie aan atleten aantreden bij de Olympische Spelen in Parijs. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft bekendgemaakt dat alle Israëlische sporters dag en nacht bewaakt zullen worden tijdens het grootste sportevenement ter wereld. Dit zorgde voor veel verontwaardiging bij verschillende mensen op het internet.

Bescherming

Volgens de Franse minister Darmanin is het noodzakelijk om de Israëlische sporters 24/7 te bewaken. "We hebben dit besluit genomen, omdat sporters uit Israël sinds 1972 het doelwit van aanvallen zijn." Hiermee doelt de minister op de Olympische Spelen van München die 52 jaar geleden plaatsvond. Daarbij werden er elf Israëlische atleten vermoord tijdens een gijzeling.

Tegenstanders deelname Israël

Verschillende mensen op het internet maken duidelijk dat ze beveiliging voor de Israëlische atleten niet begrijpen. Sommigen zijn van mening dat Israël nooit welkom geheten had mogen worden tijdens de Olympische Spelen. Zo schreef iemand op X: “De Olympische Spelen zijn bedoeld voor mensen en atleten. Niet voor kindermoordenaars. Israël is een moordland en had nooit deel mogen nemen aan de Olympische Spelen. Dus #BanIsraelFromOlympics.” Weer een ander zegt op X: “Er kleeft bloed aan de handen van de Israëlische atleten. De Olympische Spelen om vrede. Niet om misdaden.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Israël welkom"

Stéphane Séjourné, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, is het duidelijk niet eens met de tegenstanders van Israëls aanwezigheid tijdens de Spelen. Volgens Séjourné is de Israëlische delegatie "meer dan welkom" tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Deze zullen aanstaande vrijdag beginnen met een bootparade op de Seine rivier.

Kritiek Israël

Het is niet voor het eerst dat er kritiek is op de aanwezigheid van Israëlische deelnemers tijdens grote evenementen. Eerder was er ook veel te doen om de deelname van de Israëlische zangeres Eden Golan tijdens Eurovision Songfestival 2024. Ook gaat de FIFA over een maand in beraad omtrent de uitsluiting van het Israëlische voetbalelftal tijdens het WK van 2026.

Ster advertentie
Ster advertentie