Sport

Nederlandse beachvolleyballer die een 12-jarig meisje verkrachtte ontvangen met luid boegeroep èn gejuich op Olympische Spelen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse beachvolleyballer die een 12-jarig meisje verkrachtte ontvangen met luid boegeroep èn gejuich op Olympische Spelen

De Nederlandse beachvolleyballer Steven van de Velde, die in 2014 schuldig werd bevonden aan de verkrachting van een 12-jarig meisje, zorgde voor gemengde reacties tijdens zijn eerste wedstrijd op de Olympische Spelen in Parijs. Zowel gejuich als boegeroep was te horen bij zijn opkomst.

Veroordeeld verkrachter

In 2016 werd Steven van de Velde door een Engelse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het verkrachten van een minderjarige in 2014. Omdat het meisje slechts 12 jaar oud was, werd het als verkrachting beschouwd, ongeacht eventuele instemming. Vanwege zijn verleden heeft de Nederlandse sportkoepel besloten Van de Velde buiten het olympisch dorp te plaatsen en vermijdt hij contact met de pers. Hij is namelijk een van de meest besproken atleten op de Olympische Spelen in Parijs.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gemengde reacties

De opkomst van Van de Velde bij de eerste wedstrijd in het tijdelijke stadion op het Champ-de-Mars naast de Eiffeltoren zorgde voor gemengde reacties. Terwijl er toch een paar toeschouwers waren die hem toejuichten, lieten de meesten luid boegeroep horen. Ondanks het rumoerige ontvangst leek het Nederlandse team niet al te veel onder de indruk. De eerste set verliep teleurstellend voor het duo, dat ondanks drie setpunten de set verloor van de Italianen. De tweede set wisten ze wel te winnen, maar in de spannende beslissende set waren de Italianen uiteindelijk sterker en wonnen met 15-13.

Hoewel de reacties in het stadion gemengd waren, lijkt op sociale media het sentiment wat duidelijker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Er verandert niet veel"

Matthew Immers, de partner van Van de Velde, gaf na de wedstrijd een reactie aan de NOS. "We hadden niet verwacht dat de ophef zo groot zou zijn", zei hij. "Het is niet prettig, maar bij grote toernooien komen dit soort dingen naar boven. We hebben afgesproken ons op het spel te concentreren en hebben het er slechts één keer over gehad."

Volgens Immers had het boegeroep geen invloed op hun prestaties. "Ik heb niets gehoord, het publiek zit best ver weg. We hadden meer last van ons eigen spel." Voor Immers is het enige verschil dat Van de Velde niet bij hem op de kamer slaapt. "Voor mij verandert er dus niet veel."

Ster advertentie
Ster advertentie