Waarom Marokko komend jaar de Afrika Cup gaat winnen
- News
- Waarom Marokko komend jaar de Afrika Cup gaat winnen
Het WK in Qatar is sinds 18 december voorbij, maar fans van het Marokkaanse elftal genieten hoogstwaarschijnlijk nog altijd na van Marokko's geweldige WK-prestatie. Het eerstvolgende grote toernooi dat nu op de planning staat voor de Leeuwen van de Atlas is de Afrika Cup in januari 2024. FunX zet zes redenen op een rijtje waarom Marokko het in zich heeft om die te winnen.
1. Ploeg minder bij kwalificatie
Even bij het begin beginnen. Marokko moet zich namelijk nog kwalificeren voor de Afrika Cup, maar alles loopt vooralsnog voorspoedig. De Leeuwen van de Atlas versloegen in juni Zuid-Afrika (2-1) en Liberia (0-2) en staan met 6 punten bovenaan in groep K. Wat scheelt is dat ze twee wedstrijden minder hoeven te spelen. Groepsgenoot Zimbabwe is namelijk gediskwalificeerd, waardoor Marokko dit jaar alleen nog op 12 juni tegen Zuid-Afrika en op 4 september tegen Liberia speelt. Die ploegen hebben ze al een keer verslagen, dus dat zou opnieuw moeten lukken. Conclusie: Marokko gaat zich gewoon kwalificeren.
2. Een topcoach en een geweldige teamspirit
Toen Walid Regragui in augustus 2022 werd aangewezen als bondscoach had hij maar weinig tijd om een hecht team te smeden. Daarnaast moest hij Hakim Ziyech weer bij de selectie zien te krijgen. Die wilde namelijk niet meer voor Marokko uitkomen vanwege een conflict met Regragui's voorganger Vahid Halilhodžić. Regragui wist Ziyech weer aan boord te krijgen en maakte van de geboren Drontenaar een belangrijke schakel binnen het elftal.
Het vertrouwen betaalde Ziyech dubbel en dwars terug. Dat was tijdens het WK duidelijk te merken, doordat Ziyech – en met hem al zijn ploeggenoten - voor elke meter vocht. "Veel mensen zeggen dat Hakim een moeilijk te managen jongen is, maar ik zie juist iemand die zijn leven zou geven als je hem liefde en vertrouwen geeft", liet Regragui weten na de WK-zege op België.
Nordin Amrabat - die niet geselecteerd was, maar het Marokkaanse elftal wel van dichtbij meemaakte tijdens het WK – liet in gesprek met Voetbal International weten dat Regragui het volste vertrouwen geniet van de spelers: "Regragui is erin geslaagd om de jongens te raken. Ik vind het echt knap, want hij heeft heel weinig tijd gehad om alles erin te slijpen." Nordins broer Sofyan Amrabat was wel van de partij tijdens het WK en had na de gewonnen kwartfinale tegen Portugal (1-0) ook mooie woorden voor Regragui. Middenin een interview van de bondscoach brak Sofyan in: "Sorry, sorry, sorry. Ik heb enorm veel respect voor deze man. Hij is nog maar drie maanden met ons. Het is ongelooflijk."
Teamspirit is een van de belangrijkste factoren om als team succesvol te zijn en dat zit bij Marokko dus goed. Met zo'n teamspirit is het vrijwel onmogelijk dat ze de Afrika Cup-winst aan zich voorbij laten glippen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
3. Sterkste Afrikaanse land van het moment
Tijdens het WK in Qatar deden naast Marokko nog vier Afrikaanse landen mee, namelijk Senegal, Tunesië, Kameroen en Ghana. Marokko wist uiteindelijk het verst te komen door de halve finale te halen. Dat was een historische prestatie: nog nooit was een Afrikaans land zo ver gekomen op een WK. Daardoor kan geconcludeerd worden dat Marokko het sterkste Afrikaanse land van dit moment is. Dat is wel zo handig als je de Afrika Cup wilt winnen.
4. Nog meer talentvolle spelers
Op het WK heeft Marokko met spelers als Azzedine Ounahi, Hakim Ziyech en Sofiane Boufal laten zien dat er aan creativiteit geen gebrek is. Toch waren de Leeuwen van de Atlas op papier niet op volle sterkte tijdens het toernooi. Zo moest Amine Harit, een van de sterspelers, vanwege een blessure afhaken. Ervan uitgaande dat hij er in 2024 bij is, gaat Marokko er weer ietsjes op vooruit qua creativiteit en dat is altijd mooi meegenomen.
Door de geweldige prestatie van Marokko op het WK is de kans daarnaast groot dat jongens met een dubbele nationaliteit nu sneller voor Marokko zullen kiezen. Als er dit jaar nog toptalenten met Marokkaanse roots opstaan, kunnen die zomaar eens de Afrika Cup-selectie halen. De 18-jarige Bilal El Khannouss liet zien dat het allemaal mogelijk is. Het Belgisch-Marokkaanse talent van KRC Genk werd bij de WK-selectie van Marokko gehaald, ondanks dat hij nog nooit een officiële wedstrijd speelde voor het nationale elftal.
5. Harten gewonnen van miljoenen mensen
Door de geweldige prestatie op het WK is het enthousiasme rondom het Marokkaanse elftal gegroeid. De Leeuwen van de Atlas hebben niet alleen de harten gestolen van de Marokkanen, maar ook van miljoenen voetbalfans over de hele wereld. Met de steun van al die mensen heeft Marokko een extra steuntje in de rug ten opzichte van de andere landen die meedoen aan de Afrika Cup.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
6. Het is tijd
De laatste reden is heel simpel: het is tijd om de Afrika Cup weer eens te winnen. Marokko kroonde zich in het verleden namelijk maar één keer tot kampioen van Afrika, namelijk in 1976. Na meer dan 40 jaar is het nu dus wel weer tijd om het Marokkaanse volk te geven wat ze van dit elftal verwachten: de titelwinst. Ook bondscoach Regragui sprak zijn ambitie luid en duidelijk uit in een persconferentie na de verloren troostfinale tegen Kroatië: "Ik heb de spelers in de kleedkamer gezegd dat ze de Afrika Cup moeten winnen als ze een plek in de geschiedenis willen krijgen. We moeten heersen in ons continent."