Turkse vrouwen voeren actie tegen regering na moord op studente Pinar Gültekin
- News
- Turkse vrouwen voeren actie tegen regering na moord op studente Pinar Gültekin
Misschien heb je het al op je Instagramtijdlijn voorbij zien komen: een zwart-witfoto van vrouwen met de hashtag #WomenSupportingWomen. Het lijkt een luchtige trend, maar de oorsprong van de actie is een stuk serieuzer. Er is daarom ook kritiek op vrouwen die het enkel gebruiken om een leuke foto te posten. De hashtag werd namelijk in het leven geroepen door Turkse vrouwen die een vuist willen maken tegen de regering na de moord op studente Pinar Gültekin. Wat is er precies aan de hand?
Moord op Pinar
Op 16 juli werd de 27-jarige studente Pinar Gültekin als vermist opgegeven. Vijf dagen later werd haar lichaam teruggevonden in het bos. Het bleek om een moord te gaan, uitgevoerd door een man genaamd Cemal Metin A., de ex-vriend van Pinar. Hij zou haar hebben gewurgd en in brand hebben gestoken en naderhand de overblijfselen van haar lichaam in een olievat hebben gestopt.
Geweld tegen Turkse vrouwen
De moord van Pinar past in een lange reeks aan gewelddadige moorden op Turkse vrouwen. Maar liefst 474 vrouwen werden er in 2019 vermoord, een stijging van 200 procent ten opzichte van 2013. Hierbij gaat slechts om vastgestelde moorden, in werkelijkheid zouden deze getallen nog veel hoger liggen, beweren actievoerders.
Verdrag van Istanboel
Het geweld tegen vrouwen in Turkije is dusdanig groot, dat veel vrouwen hebben besloten om actie te voeren en veranderingen te eisen. Alsof de status quo nog niet erg genoeg is, wil de Turkse regering namelijk het 'Verdrag van Istanboel' ontbinden. Deze Europese richtlijn is specifiek in het leven geroepen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan en is daarom ook van levensbelang. De Turkse regering was ooit de eerste regering die dit verdrag ondertekende, maar wil er nu vanaf. Die beslissing leidde tot een storm van verontwaardiging onder de vrouwenbeweging.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Protesten
De hele week wordt er al geprotesteerd in Turkije. Tijdens een protest in Istanbul afgelopen week werd nogmaals het belang van het verdrag benadrukt. "We zijn boos en we zijn niet van plan een stap terug te doen. Ja, vrouwen zijn wakker geworden en verstoren de mannelijkheid. Dit is hoe we erin geslaagd zijn het Verdrag van Istanbul ondertekend te krijgen. Waarom moet het verdrag verdwijnen?", predikte Fidan Ataselim, leider van verzetsorganisatie 'We zullen de vrouwenmoorden stoppen'.
Viraal
Op het Instagramaccount van @auturkishculturalclub wordt de beweging uitgelegd in een slideshow. De post is viraal gegaan en heeft een gigantisch aantal likes weten te genereren, maar liefst 365.000. Uitgelegd wordt hoe het geweld tegen Turkse vrouwen meer en meer escaleert, vooral wanneer het gaat om "vrouwen die hun haar niet bedekken, oudere vrouwen, Koerdische vrouwen en queer vrouwen."
Kritiek
Via de hashtag #womensupportingwomen delen vrouwen nu wereldwijd hun ongenoegen over de situatie en hopen zij op verandering in Turkije. Er is dan ook kritiek op vrouwen die de hashtag gebruiken om enkel een leuke foto te plaatsen en geen kennis hebben over de gedachte achter de hashtag. "De daadwerkelijke betekenis achter de hashtag-actie wordt weggelaten en dat is verwerpelijk", stelt NY Times-report Tariro, die zelf aandacht besteed aan het Turkse conflict.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Eerdere actie
De actie waarbij vrouwen een foto posten van zichzelf met de tekst 'challenge accepted', werd in 2016 al eerder in het leven geroepen. Dit was destijds om aandacht te vragen voor kanker bij vrouwen. Daarnaast wordt dezelfde actie sinds vorige week ook gehouden naar aanleiding van een speech van Democratisch congreslid Alexandria Ocasia-Cortez. Hierin sprak zij zich uit tegen de ongelijkheid tussen man en vrouw. Het doel van de actie is dan ook om te tonen dat vrouwen elkaar moeten bemoedigen en steunen in de strijd voor gelijkheid.
Femicide
Meer weten over de actie die door Turkse vrouwen in het leven is geroepen? Suheyla Yalçinschreef hierover voor online magazine Lilith en gaf bij Start met Fernando wat meer uitleg. "Slachtoffers van femicides worden in de Turkse media met zwart-witfoto's aangeduid. Maar die aanleiding is vergeten, omdat die niet werd vermeld bij de challenge."
Lees ook
FunX Rotterdam
Zwanger tijdens de coronacrisis: "Mijn vader uit Turkije kan er niet bij zijn"Up 2 Date
Onrust in Turkije na invoering controversiële nieuwe wetUp 2 Date
Rutte: 'Vakantie naar Turkije moet je gewoon niét doen'FunX
Jongeren tijdens Feminist March: "We laten ons horen tot we gelijke rechten hebben"