Waarom het OV in Nederland het duurste is van heel Europa
- News
- Waarom het OV in Nederland het duurste is van heel Europa
Als je regelmatig met de trein of bus reist, weet je dat het openbaar vervoer in Nederland vrij prijzig is. Zeker als je het vergelijkt met andere landen. Uit cijfers van het Europese cijferbureau Eurostat blijkt dat transportdiensten bij ons zelfs het allerduurste zijn van heel Europa! Hieronder vallen naast de trein, bus, tram en metro ook taxiritjes en vliegtickets. Gemiddeld ligt de prijs bij ons 35 procent hoger dan in de rest van de Europese Unie. Waarom kan het hier niet goedkoper of zelfs helemaal gratis, zoals in Luxemburg?
subsidies
Tegen RTL Nieuws vertelt een hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, Bert van Wee, dat de hoge prijs te maken heeft met in welke mate de overheid subsidies geeft voor het openbaar vervoer. In België stopt de overheid bijvoorbeeld veel geld in het OV, onder andere om te zorgen dat er bij iedereen een bushalte in de buurt is, maar dit kost wel veel geld. Wanneer het OV voor ons goedkoper zou worden, zal de overheid meer moeten investeren. Dat zou dan worden doorberekend in de belastingen. In dat geval gaat iedereen meebetalen aan de tickets van de treinreizigers.
Volgens Bert krijgen we wel waar voor ons geld. De kwaliteit van het openbaar vervoer is namelijk veel beter dan in andere landen, in internationale vergelijkingen scoren we altijd hoog.
Goedkoper?
Je zou denken dat het slim is om het OV goedkoper te maken, omdat je mensen zo stimuleert wat vaker de auto te laten staan. Dit zou dan zorgen voor minder files én het is goed voor het milieu. Volgens Bert heeft dit echter geen zin. Het zal meer gebruikt worden, maar juist door mensen die toch al met het OV reizen. Over het algemeen zullen mensen niet per se vaker de auto skippen. Gratis maken is volgens hem al helemaal een slecht idee. Treinen zullen dan nog drukker worden dan ze nu al zijn, waardoor mensen helemaal geen zin meer hebben om met de trein te reizen.
nog duurder
In 2019 worden, net als heel veel dingen, treinkaartjes nóg duurder. Dit komt omdat de btw omhoog gaat van 6 naar 9 procent. Samen met de inflatiecorrectie zorgt dat ervoor dat een tweedeklaskaartje vanaf 1 januari zo'n 5% duurder is!