Up 2 Date

Eén op de vijf jongeren slachtoffer van huiselijk geweld in 2022

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Eén op de vijf jongeren slachtoffer van huiselijk geweld in 2022

Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat meer dan achttien procent van de jongeren in het land te maken heeft met huiselijk geweld. Deze resultaten werden vandaag bekendgemaakt door het CBS. Ter vergelijking: bij 65-plussers is het percentage één procent.

Mannen en vrouwen

Ruim 350.000 jongeren tussen de 16 en 25 jaar waren in het vorige jaar slachtoffer van huiselijk geweld. Uit het onderzoek komt naar voren dat jonge vrouwen vaker te maken hebben gehad met huiselijk geweld dan jonge mannen. Bij jonge vrouwen ligt het percentage op 22 procent. Dat is 8 procent meer dan het percentage van jonge mannen dat te maken had met huiselijk geweld: 14 procent.

Meerderjarig en minderjarig

In de onderzoeksresultaten komen ook de verschillen tussen minderjarige en meerderjarige jongeren naar voren. Zo was een kwart van de minderjarige jongeren slachtoffer van huiselijk geweld. Dit percentage ligt hoger dan het percentage van meerderjarige jongeren dat te maken heeft gehad met huiselijk geweld. Dat ligt op vijftien procent.

foto: CBS

Fysiek geweld en mentaal geweld

Ongeveer tien procent van de jongeren is in 2022 slachtoffer geweest van fysiek geweld binnen de huiselijke sfeer. Onder fysiek wordt verstaan; slaan, duwen of het verdraaien van de armen. Bij tien procent van de jongeren is er sprake geweest van dwingende controle. Dit is bijvoorbeeld intimidatie, kleineren of het voortdurend controleren. Bovendien geeft vijf procent van de jongeren aan te maken hebben gehad met stalking door een ex-partner, hetgeen ook valt onder huiselijk geweld.

Fysiek geweld broers en zussen

Uit het onderzoek blijkt verder dat fysiek geweld in de huiselijke kring vooral wordt gepleegd door broers of zussen. Zo blijkt dat in 37 procent van de gevallen van huiselijk geweld, de broer de boosdoener is. Zussen zijn in een kwart van de gevallen de aanstichter van het fysieke geweld dat plaatsvindt binnen de huishoudens. Ouders zijn thuis het minst vaak betrokken bij fysiek geweld: iets minder dan dertig procent.

foto: CBS

Deelnemers

Voor het onderzoek zijn er 24.000 Nederlanders bevraagd die ouder zijn dan 16 jaar. Aan hen is gevraagd of ze 12 maanden voor het onderzoek te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Onder de deelnemers bevonden zich 2.000 jongeren tussen de 16 en 25 jaar oud.

Ster advertentie
Ster advertentie