Wapenstilstand in Gaza officieel van kracht: de eerste gijzelaars vrijgelaten
- News
- Wapenstilstand in Gaza officieel van kracht: de eerste gijzelaars vrijgelaten
Na een verwoestende oorlog van 15 maanden in de Gazastrook is er eindelijk een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. Hoewel de overeenkomst bijna drie uur later inging dan gepland, markeert het een cruciaal moment voor de regio en de rest van de wereld. Maar wat betekent dit precies voor de Palestijnen en Israëliërs?
Wapenstilstand gaat van start, gevangenen vrijgelaten
Om 11:15 uur lokale tijd trad de wapenstilstand in werking. Een onderdeel van de deal is dat Hamas drie Israëlische gevangenen vrijlaat: Romi Gonen, Doron Steinbrecher en Emily Damari. Israël bevestigde dat deze gevangenen na 15:00 uur lokale tijd zouden worden vrijgelaten. De deal werd tot stand gebracht door bemiddeling van Qatar, Egypte en de Verenigde Staten.
De wapenstilstand houdt ook in dat Israël ongeveer 95 Palestijnse gevangenen vrijlaat. Volgens Qatarese diplomaten was de vertraging van de overeenkomst te wijten aan technische problemen bij Hamas, die uiteindelijk op tijd de namen van de vrij te laten gevangenen overhandigde.
Een eerste stap richting wederopbouw
Voor veel Palestijnen in Gaza is de wapenstilstand een sprankje hoop na maanden van intens geweld. Volgens Al Jazeera trekken duizenden inwoners nu terug naar verwoeste gebieden zoals Jabalia en Rafah, in de hoop hun leven weer op te pakken. “Veel mensen weten dat hun huizen er niet meer staan, maar zeggen dat ze tenten op het puin zullen zetten om terug te keren naar hun buurten”, meldt een lokale correspondent.
De Gazaanse overheid heeft inmiddels extra politie ingezet om de orde te bewaken, en straten worden heropend. Er wordt hard gewerkt om normale omstandigheden terug te brengen, al is dat een enorme uitdaging na zoveel vernietiging.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Een oorlog met tragische gevolgen
In 15 maanden van gevechten zijn volgens Palestijnse autoriteiten bijna 47.000 Palestijnen omgekomen en meer dan 110.000 gewond geraakt. Dit maakt het conflict het dodelijkste van deze eeuw. Ook aan de Israëlische kant zijn er wat slachtoffers gevallen: bijna 1.100 doden.
Israëlische luchtaanvallen stopten pas kort voordat de wapenstilstand inging, met opnieuw 19 doden en 36 gewonden als gevolg. Voor veel Palestijnen voelt de wapenstilstand als een kleine verlichting, maar de littekens van het diep gewortelde conflict blijven zichtbaar.
Wat betekent dit voor de toekomst?
Hoewel de wapenstilstand hoop biedt, is het conflict verre van opgelost. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wordt internationaal beschuldigd van oorlogsmisdaden en genocide. Het is nog onduidelijk of deze wapenstilstand de opmaat is naar een langdurig staakt-het-vuren of slechts een tijdelijke pauze in een verder escalerend conflict.
Palestijnen in Gaza blijven hopen op een beter leven, ondanks de immense schade en onzekerheid. Zoals een Palestijnse vrouw het verwoordde: “We verdienen het om te leven. Deze wapenstilstand is een eerste stap, en we moeten iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt.”
Lees ook
Up 2 Date
Verdachten van mishandeling Tamara Elbaz voor de rechter voor poging tot doodslagUp 2 Date
Red Note meest gedownloade app door TikTok-verbod in AmerikaUp 2 Date
Rundersaucijzen teruggeroepen vanwege gevaarlijke 'poepbacterie'Up 2 Date
Geert wilders wilde 5 jaar gevangenisstraf voor bezit van Koran invoeren