Gemiddeld 1 jongere per week in het ziekenhuis door alcoholvergiftiging
- News
- Gemiddeld 1 jongere per week in het ziekenhuis door alcoholvergiftiging
Per jaar komen er tussen de 700 en 800 jongeren met alcoholvergiftiging naar de spoedeisende hulp. Daarbij wordt er elke week minstens één persoon de 10 en 17 jaar in het ziekenhuis opgenomen vanwege deze reden. "Een gemiddelde van een ziekenhuisopname per week als gevolg van alcoholvergiftiging is best veel", vindt onderzoeker Loes de Veld. "Eén ziekenhuisopname per week door alcoholvergiftiging is zorgwekkend. Deze jongeren zijn vaak buiten bewustzijn of kampen met ernstig overgeven, wat kan leiden tot verstikkingsgevaar. Alcoholmisbruik op jonge leeftijd kan bovendien de hersenontwikkeling schaden en de kans vergroten dat ze later overmatig gaan drinken, met alle bijbehorende risico's."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ongezond of lekker
Volgens een nieuw onderzoek dat vandaag de resultaten publiceerde, zijn jongeren relatief goed op de hoogte van de schadelijke gevolgen van alcohol, als je vergelijkt met datzelfde bewustzijn onder volwassenen. Zo kwam uit het onderzoek naar voren dat bijna 40 procent van Nederlandse jongeren tussen de 10 en 17 jaar alcohol in de eerste plaats associeert met "ongezond". Onder volwassenen daarentegen, maakt slechts 27 procent deze associatie. Opvallend is dat dit verandert als jongeren dichter bij de 18 komen. Zo wordt bijvoorbeeld de associatie met het woord "lekker" meer dan vier keer zo groot, naarmate ze ouder worden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Op je gezondheid?
Met de campagne "Op je gezondheid?" willen 22 gezondheidsfondsen, waaronder het KWF, bewustwording vergroten over de risico's van alcoholgebruik. Het drinken van alcohol kan namelijk de kans op wel zeven verschillende kankersoorten vergroten. Jonge pubers vinden alcohol misschien gezellig, maar hun puberbrein kan erg slecht tegen alcohol en daar vergissen ze zich vaak in. "Pubers hebben geen idee van wat drank met ze doet. Ze gaan indrinken voor een een feest en delen dan thuis bijvoorbeeld een fles vodka. Dit drinken ze dan net zo snel als een biertje en van het ene op het andere moment kunnen ze opeens niet meer op hun benen staan en vallen ze om", zegt een onderzoeker die meewerkt aan de campagne.
foto: Unsplash
Gebruik terugdringen
De belangrijkste manieren om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, zijn volgens de onderzoeker: het handhaven van de leeftijdsgrens (geen alcohol onder de 18), het geven van het goede voorbeeld en het vergroten van het bewustzijn van de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik.