Tot levenslang veroordeelde 'supermarktmoordenaar' komt mogelijk toch vrij
- News
- Tot levenslang veroordeelde 'supermarktmoordenaar' komt mogelijk toch vrij
Appie A., ook wel de supermarktmoordenaar genoemd, is de man die in 1990 in Oosterbeek twee supermarktmedewerkers van de Albert Heijn vermoordde en een derde slachtoffer invalide maakte. A. werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar komt nu mogelijk toch vrij.
Podcast Appie
Podcastmaker Marc Adriani ontdekte het nieuws over de vrijlating toen hij een serie maakte over de beruchte overval. In deze podcastserie, die is gemaakt door het AD en De Gelderlander, reconstrueert Adriani de zaak en doen de nabestaanden van de slachtoffers voor het eerst hun verhaal. Een van de nabestaanden doet in de podcast de schokkende onthulling dat zij van het ministerie van Justitie en Veiligheid te horen heeft gekregen dat A. wordt voorbereid op een terugkeer in de samenleving. A. zou al overgeplaatst zijn naar een tbs-kliniek met het uiteindelijke doel om hem volledige gratie te verlenen. Dat is sinds 1985 slechts drie keer eerder gebeurd bij levenslang veroordeelden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Wij hebben wel levenslang"
Adriani, die goed contact heeft met de nabestaanden, vertelt dat zij helemaal niet blij zijn met de mogelijke vrijlating en juist daarom voor het eerst in 32 jaar hun verhaal doen in de podcast. Ze hopen hiermee de vrijlating te voorkomen. "Wij hebben wel levenslang, waarom hij dan niet?", citeert het AD een van de nabestaanden.
Wrede overval
De overval op de supermarkt in Oosterbeek is een van de beruchtste en wreedste overvallen ooit in Nederland gepleegd. A. stormde op 14 mei 1990 samen met zijn compagnon de plaatselijke Albert Heijn binnen. Ze hielden de medewerkers onder schot, maar kwamen er al snel achter dat er niks te halen viel. Uit woede dat hij met lege handen stond, schoot A. een van de medewerkers van dichtbij door het hoofd met een hagelgeweer. Vervolgens schoot hij nog een medewerker dood. Een derde medewerker werd ook neergeschoten, maar overleefde de overval ternauwernood; het slachtoffer raakte gehandicapt.
Na de overval wist A. jaren uit de handen van de politie te blijven. Hij vluchtte naar Chili, waar hij in 1993 toch werd gepakt door de nationale autoriteiten. In 1994 werd hij overgedragen aan de Nederlandse politie en kwam hij geblinddoekt aan op Schiphol. Eenmaal terug op Nederlandse bodem werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Van levenslang tot gratie
Niet lang geleden was levenslang ook nog echt levenslang, maar sinds 2017 is dit veranderd. Mensen die de veroordeling levenslang hebben, krijgen na 25 jaar cel een herbeoordeling. Tijdens deze beoordeling bepaalt de minister of iemand in aanmerking kan komen voor gratie en daarmee dus ook vrij kan komen. A. heeft deze beoordeling volgens de podcast al gehad. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming zou tijdens de herbeoordeling van A. hebben besloten dat hij zich mag voorbereiden op vrijlating.
Lees ook
Up 2 Date
Nogmaals levenslang voor vader en zoon die Ahmaud Arbery doodschotenUp 2 Date
Holleeder komt definitief nooit meer vrij: ook in hoger beroep levenslangUp 2 Date
Levenslange celstraf voor Abdeslam, pleger aanslagen in ParijsUp 2 Date
OM eist levenslang tegen Ridouan Taghi en vier medeverdachten in Marengo-proces