Rechtbank: marechaussee mag etniciteit blijven gebruiken als reden voor controle
- News
- Rechtbank: marechaussee mag etniciteit blijven gebruiken als reden voor controle
De marechaussee maakt zich niet schuldig aan etnisch profileren bij het controleren van mensen die het land binnenkomen en mag reizigers aan de grens dus blijven selecteren voor controle op basis van hun etniciteit. Dat heeft de rechter vandaag geoordeeld in de rechtbank in Den Haag.
Controles
De zaak tegen de marechaussee was aangespannen door verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en ging om de zogenaamde Mobiel Toezicht Veiligheid-controles (MTV). Deze controles worden ingezet bij de controle van vliegtuigpassagiers, treinreizigers en weggebruikers uit landen van binnen de Europese Unie om illegaal verblijf in Nederland tegen te gaan.
Bij de MTV-controles wordt onder meer gelet op risico-indicatoren, zoals welke samenstelling een gezelschap heeft, maar ook welke etniciteit. Daarbij wordt dus ook gelet op het uiterlijk voorkomen, waaronder huidskleur.
Vernederende ervaring
Volgens de aanklagers maakt de marechaussee zich hiermee schuldig aan etnisch profileren. Onder de aanklagers bevonden zich ook een aantal burgers. Een daarvan is Mpanzu Bamenga, gemeenteraadslid voor D66 in Eindhoven. Hij ervaarde meerdere keren dat hij uit de menigte werd gehaald bij terugkomst van een reis en vertelde daar in juni over aan FunX.
Zo werd hij in 2018 etnisch geprofileerd toen hij op Schiphol landde na een congres te hebben bezocht in Rome. Mpanzu werd uit de rij gehaald bij de paspoortcontrole met als verklaring van de marechaussees dat ze op zoek waren naar "criminelen en asielzoekers".
"Ik werd woedend van de manier waarop het gebeurde", vertelde Mpanzu aan Tannaz. "Het voelde ook vernederend. Je wordt in het bijzin van heel veel mensen aan de kant geschoven."
Geen discriminatie
De rechter heeft nu geoordeeld dat er bij de controles geen sprake is van discriminatie: "Het enkele gegeven dát etniciteit een rol speelt in het kader van het MTV is niet per definitie discriminerend en kan dus geen grond opleveren voor een algemeen verbod." Volgens de rechter is het kunnen vaststellen van de nationaliteit van zwaar belang voor de doeltreffendheid de controle: "Etnische uiterlijke kenmerken hoeven niet, maar kunnen wel een objectieve aanwijzing zijn voor iemands herkomst of nationaliteit."
De aanklagers gaan waarschijnlijk in hoger beroep tegen de uitspraak.