Radio 538 betreurt commotie, maar wil toch doorgaan met proefevenement
- News
- Radio 538 betreurt commotie, maar wil toch doorgaan met proefevenement
Een woordvoerder van Talpa heeft namens Radio 538 gereageerd op de commotie die is ontstaan rondom het proefevenement op 24 april in Breda. Radio 538 zegt het jammer te vinden dat er zoveel ophef is ontstaan rondom het evenement. Desondanks wil de omroep er alsnog mee doorgaan, zolang de overheid en Fieldlab erachter staan.
Update 14:55 uur:
De gezamenlijke politievakbonden hebben besloten om alle agenten op te roepen om het werk neer te leggen tijdens het proefevenement 538 Oranjedag. Koen Simmers, hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond, maakte dit via Twitter bekend en zegt geen andere keuze te hebben. De staking is onderdeel van een actie voor een beter cao, waar al jaren voor gepleit wordt. Daarnaast geeft hij aan dat het beleid onduidelijk is, agenten nog steeds niet gevaccineerd zijn en dat het evenement een probleem zal vormen voor de openbare orde.
'Ondoordachte pseudo-experiment'
Het evenement 538 Oranjedag vindt op 24 april plaats op het Chasséveld in Breda en wordt met 10.000 bezoekers het grootste Fieldlab-proefevenement tot nu toe. 538 Oranjedag kon op grote belangstelling rekenen van geïnteresseerden, want de muziekzender ontving ruim een miljoen aanvragen voor toegangskaarten. De laatste kaarten werden voor het goede doel geveild en er werd zelfs tot meer dan 15.000 euro geboden. Ondanks de immense populariteit van het feest neemt de kritiek op het evenement steeds verder toe. Velen zien het namelijk als een klap in het gezicht van de zorg, maar ook in die van horecaondernemers.
De aankondiging van het evenement maakte dat chirurg Rogier Crolla en zijn medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda, dat op 400 meter afstand van het Chasséveld ligt, een petitie opzetten waarmee ze willen voorkomen dat het evenement toch doorgaat. Zij kregen overduidelijk veel bijval, want de petitie is inmiddels meer dan 340.000 keer ondertekend. De initiatiefnemers van de petitie noemen het evenement een 'ondoordachte pseudo-experiment' en zetten vraagtekens achter de noodzaak van het proefevenement en wat er daadwerkelijk getest wordt.
'Veilige en verantwoorde evenementen'
Ondanks alle commotie geeft Talpa aan dat het evenement met goedkeuring van het kabinet wordt georganiseerd en dat de gemeente Breda volledig achter het evenement staat. "Fieldlab Evenementen brengt adviezen uit aan het kabinet om te kunnen werken aan de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit. Daar werken we graag aan mee. Zolang Fieldlab Evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren."
'Het voelt als een mes in je rug'
Hoewel de petitie niet namens Bredase horecaondernemers is opgezet uitten ook zij hun ontevredenheid over het evenement. Zij vinden het onbegrijpelijk dat er zoveel mensen bijeenkomen op een evenement, terwijl de horeca nog steeds gesloten blijft. "Dat dit evenement mag doorgaan op een steenworp afstand van de horeca die als sector niks mag, steekt enorm. Het voelt als een mes in je rug", aldus Johan de Vos, vicevoorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland, aan Omroep Brabant. De woordvoerder van Talpa liet weten dat er gesprekken plaatsvinden tussen de gemeente Breda, Koninklijke Horeca Nederland en Radio 538 over "mogelijke samenwerkingen in de toekomst".
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.