Up 2 Date

Femke Halsema reageert fel na uitspraken Geert Wilders: "Discrimineert Marokkanen en moslims"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Femke Halsema reageert fel na uitspraken Geert Wilders: "Discrimineert Marokkanen en moslims"

Burgemeester Femke Halsema heeft zich fel uitgesproken over PVV-leider Geert Wilders. Halsema blijft bij haar standpunt dat de demonstratie op de Dam afgelopen maandag "volledig goed verlopen" is.

Demonstratie op de Dam

Tijdens het debat kwam het onderwerp van de pro-Palestijnse demonstranten ter sprake. JA21-raadslid Cas van Berkel stelde dat de activisten "vrij spel hadden om er een wetteloze puinhoop van te maken". Hij beschreef hoe tegendemonstranten belaagd zouden zijn en dat "Israëlische vlaggen werden afgepakt en besmeurd". Van Berkel vroeg Halsema hoe lang ze deze demonstranten blijft beschouwen als vreedzaam en waarom zij hen blijft toestaan om gezichtsbedekking te dragen. Halsema weerlegde de beschuldigingen en benadrukte dat de pro-Israëlische demonstranten geen overlast hebben ervaren en dat de organisatie goed heeft gehandhaafd. "Er is goed gehandhaafd", zei ze. "De suggestie dat hier een linkse bedoeling achter zat, vind ik beneden alle peil."

Femke Halsema reageert op uitspraken Geert Wilders

Geert Wilders deelde via 'X' een uitspraak die voor veel ophef zorgde, hij deelde een foto met de tekst: "Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee". De burgemeester van Amsterdam reageerde op de opmerkelijke post. "Het verwijt van antisemitisme of het faciliteren van antisemitisme, laat ik mij niet meer aanleunen", stelde ze. "En zeker niet, ik zeg het, maar even in zijn algemeenheid, als dat van lieden komt die tegelijkertijd Marokkanen en moslims discrimineren. En er daarmee blijk van geven niet te begrijpen wat de strijd tegen racisme betekent, waar antisemitisme onderdeel van uitmaakt." Deze uitspraak werd ondersteund door luid tromgeroffel en applaus van raadsleden en ambtenaren.

Vrijheid van meningsuiting

Ondanks Halsema's verdediging was er ook kritiek. VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants uitte zijn bezorgdheid over het belang van tegendemonstraties die mogelijk de openbare orde in gevaar brengen. Hij stelde voor om bij dit soort demonstraties een grotere afstand te hanteren, maar Halsema bleef bij haar standpunt dat de wet dit voorschrijft. "Jodenhaat en moslimhaat nemen toe. Dat is onverteerbaar. Er is in onze stad geen ruimte voor haat. Wel voor pijn, verdriet, en voor woede. En voor hoop."


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie