Up 2 Date

Salarisverschil tussen mannen en vrouwen is groter geworden

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Salarisverschil tussen mannen en vrouwen is groter geworden

Uit het recente Nationaal Salaris Onderzoek blijkt dat het salarisverschil tussen mannen en vrouwen in Nederland de afgelopen twee jaar aanzienlijk is toegenomen. Mannen verdienen nu gemiddeld 7,4 procent meer dan vrouwen voor hetzelfde werk, terwijl deze kloof twee jaar geleden op 5 procent lag.

Verschil

Het onderzoek wordt elke twee jaar uitgevoerd op initiatief van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit. Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen is groter geworden omdat mannen er sinds 2021 gemiddeld meer op vooruit zijn gegaan dan vrouwen. Mannen zijn er gemiddeld met 16,4 procent op vooruit gegaan, terwijl vrouwen slechts een stijging van 9,1 procent hebben gezien. Jaap van Muijen, een onderzoeker van Nyenrode Business Universiteit, legt uit dat dit verschil vaak ontstaat doordat mannen binnen dezelfde loonschaal vaak op een hoger salarisniveau beginnen dan vrouwen. Een andere reden die hij noemt is dat vrouwen vaker dan mannen tijdelijk stoppen met werken of minder uren maken, bijvoorbeeld om voor kinderen te zorgen of mantelzorg te verlenen. Dit zorgt ervoor dat er minder gesprekken zijn over promotie en een hoger salaris voor vrouwen, wat de loonkloof groter maakt. Van Muijen benadrukt dat het de verantwoordelijkheid is van de werkgevers om ervoor te zorgen dat de salarissen binnen een bedrijf of organisatie op een eerlijke manier worden verdeeld.

Oplossing

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is het kleinst bij een lager opleidingsniveau. Dat komt mogelijk doordat lonen op dit niveau vaker cao-gebonden zijn. Dan staat het salaris vast op basis van werkzaamheden en ervaring en valt er weinig te onderhandelen. Het verschil tussen de salarissen van vrouwen en mannen wordt groter wanneer vrouwen ouder zijn dan 35 jaar. Van Muijen: ''Om dit op te lossen, zouden werkgevers de verplichting moeten hebben om aan te kunnen tonen dat ze mannen en vrouwen in dezelfde functie hetzelfde geven. Maak het maar openbaar in jaarverslagen.''

Ster advertentie
Ster advertentie